avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna seara va rog sa mi spuneti neaparat....ce mi se intampla daca plec de la actualul loc de munca a doua zi dupa ce mi iau salariul pt ca la inceputul lunii din cauza unor colegi neatenti s stricat o lucrare si eu impreuna cu alti 2 colegi(nefiind vinovat),a trebuit si trebuie sa suport consecintele, asta insemnand ca esalonat asa mi scrie n decizia pe care am semnat o mai obligat fortat,sa mi se opreasca din salariu suma echivalenta a 1100euro...menionez ca pana n mom de fata mi s oprit din avans+lichidare suma de 200 ron fara a mi se da vreo chitanta din care sa reiese ca eu platesc despagubirile cauzate firmei...sa revin intre timp mi am gasit in alta parte un loc de munca mai bine platit si vreau sa plec a 2 zi dupa ce mi iau banii la sf lunii adica 28.10.2012,ce mi se poate intampla? Mentionez ca in acea decizie pe care am semnat o nu se face referire la niciun articol,aliniat,in urma caruia sa mi se imputeze banii.PS: cand m am angajat m au pus sa semnez demisia in alb.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 17 Octombrie 2012
1. daca plecati fara a se inceta raportul de munca , atunci veti fi trecut absent nemotivat fapt ce care justifica sancţionarea dvs disciplinara, inclusiv prin desfacerea contractului de munca.

2. daca ati cauzat un prejudiciu angajtorului, chiar daca se inceteaza raportul de munca acesta este indreptatit sa angajeze raspunderea patrimoniala a dvs si dupa incetarea c.i.m.

3. retinerile din salariu nu se pot face in baza unei decizii, chiar daca ati semnat-o .. legea prevede expres doua modalitati de reparare a prejudiciului:
- actiunea in instanta
- acordul partilor in limita valorii de 3500 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
"raspunderea patrimoniala a dvs si dupa incetarea c.i.m" va rog sa mi spuneti ce inseamna

Altfel spus, angajatorul va poate actiona in instanta in termen de 3 ani de zile de la data producerii acelui prejudiciu.

Pentru a intelege ce este raspunderea patrimoniala , vedeti acest articol
Răspunderea patrimonială în dreptul muncii
[ link extern ] /

Codul Muncii prevede la art.258:
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie- gestionar nicu35 nicu35 buna ziua. daca sunt gestionar si sunt in preaviz si se termina preavizul fara sa fac inventarul, pot pleca de la firma fara sa am probleme? trebuie sa ma uit ... (vezi toată discuția)
Demisie cu acordul partilor eduardsb eduardsb Buna ziua, Am lucrat la un service auto pe partea de vanzari piese, am decis sa imi dau demisia cu acordul partilor pt a-mi continua studiile, iar ... (vezi toată discuția)
In ce masura mai poate fi tras la raspundere angajatul de catre angajator dupa terminarea contractului? Syn Syn Buna ziua, Ma intereseaza In ce masura mai poate fi tras la raspundere angajatul de catre angajator dupa terminarea contractului? Mai precis, ma ... (vezi toată discuția)