avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... OUG 40/1999 mai se aplica?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

OUG 40/1999 mai se aplica?

Buna ziua tuturor, revin cu un subiect care probabil a mai fost discutat pe acest forum intr-o anumita masura si care am inca nelamuriri , recent am citit din diverse surse internet , media etc cum ca ordonanta de urganta 40/1999 nu se mai aplica si ca, chiriasii care au fost protejati de aceasta lege au fost evacuati din imobilele respective ...

Intrebarea mea este urmatoarea : se mai aplica aceasta ordonanta de urgenta , iar daca Da in ce masura este ea aplicata .

Nelamurirea mea consta in faptul ca am apelat la 2 avocati si rapsunsurile fiind total opuse unul sustinand ca aceasta ordonanta mai este valabila si ca inca i protejaza pe chiriasi cu drepturile specificate in articolele din care este compusa , iar celalalt avocat mi-a spus ca ordonanta nu mai este valabila si ca se poate trece direct la executarea silita
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 09:47, 27 Octombrie 2012
Conform art. 230 lit. v) din Legea 71/2011 de punere în aplicare a Noului Cod Civil avem abrogate doar o parte din prevederile OUG 40/1999.

„Art. 230
La data intrarii in vigoare a Codului civil se abroga:
[...]
v) art. 12, 14-25, art. 32 alin. (2), art. 43 si 44 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de
locuinte, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 148 din 8 aprilie 1999,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 241/2001, cu modificarile ulterioare;
de la aceeasi data, dispozitiile art. 12 si 14-25 nu se mai aplica nici contractelor de
inchiriere a locuintei in curs de executare
;”


Aceste prevederi se referau în special la cazurile în care titularul de contract părăsește locuința și la modalitățile de reînnoire a contractelor ajunse la termen, în sesnul că după abrogare chiriașul nu mai beneficiază de facilitățile oferite de vechea lege pentru reînnoirea contractului.
Deci mai exact din ce inteleg aici reiese faptul ca nu mai sunt obligat sa inchei contracte de inchiriere pe o perioada de 5 ani de zile si la quantumul specificat acolo nu?
Da, așa rezultă. Proprietarul nu mai este obligat să încheie un nou contract sau să-l prelungească pe cel existent în condițiile OUG 40/1999

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta 40 din 1999 catavencu catavencu Va rog sa ma lamuriti daca aceasta ordonanta se mai aplica in totalitate sau partial in anumite cazuri. In ceea ce ma priveste am incheiat deja contracte din ... (vezi toată discuția)
Termen contract inchiriere pe oug 40/1999 guyzmo guyzmo Pentru un imobil retrocedat prin dispozitie de primar pe data de 15/10/07 punerea in posesie s-a facut pe 1/11/07 si acum trebuie notificat chiriasul - care ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere Dragut Dragut care este legea in vigoare care reglementeaza inchirierea locuintelor?si daca dreptul de preemptiune mai exista pentru chiriasi sau s-a desfiintat ca in cazul ... (vezi toată discuția)