avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CETATENIE PIERDUTA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CETATENIE PIERDUTA

Buna ziua !
Cu 27 ani in urma,pe vremea comunismului, sotul meu a fugit in America. Statul roman i-a consficat jumate din avere ( cealalta jumatate revenindu-i fostei sotii cu care a fost casatorit inainte de a fugi ) si dreptul la cetatenia romana.
Ce demersuri pot fi facute pentru redobandirea cetateniei si daca ar fi posibil sa primeasca despagubiri ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 11:48, 19 Octombrie 2012
Legea 21/1991:

ART. 10
(1) Cetăţenia română se poate acorda şi persoanelor care au pierdut această cetăţenie, precum şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv şi care cer redobândirea ei, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) - e).
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi apatrizilor foşti cetăţeni români şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv.
(3) Redobândirea cetăţeniei de către unul dintre soţi nu are nicio consecinţă asupra cetăţeniei celuilalt soţ. Soţul cetăţean străin sau fără cetăţenie al persoanei care redobândeşte cetăţenia română poate cere acordarea cetăţeniei române în condiţiile prezentei legi.


ACTE NECESARE

PAªAPORT în copie legalizată sau « conform cu originalul » cu semnătura în clar a consulului (diplomatului) care primeşte cererea şi ştampila rotundă;
CAZIER JUDICIAR din România;
CAZIER JUDICIAR din străinătate în original apostilat/supralegalizat şi cu traducere în limba română, legalizată.
Acte de stare civilă în copii legalizate (certificate de naştere, căsătorie, de schimbare de nume) ;
DECLARAŢIE pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de redobândire a cetăţeniei ;
DECLARAŢIE pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României dacă doreşte rebobândirea cetăţeniei române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România ;
DECLARAŢIE personală autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi ;
DOVADÃ scrisă privind data pierderii cetăţeniei române – adeverinţă eliberată de misiunea diplomatică a României sau Direcţia Generală de Paşapoarte ori copia hotărârii Guvernului prin care s-a aprobat renunţarea la cetăţenia română;
DOVADA locuinţei în România (pentru persoanele care solicită redobândire cetăţeniei române cu stabilirea domiciliului în România):
prin contract de închiriere înregistrat la Administraţia Financiară în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
prin contract de vânzare-cumpărare în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
prin contract de comodat în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
prin declaraţie autentificată la notar de luare în spaţiu şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
DOVADA sursei legale de existenţă în România (pentru persoanele care solicită redobândire cetăţeniei române cu stabilirea domiciliului în România).

TAXE

TAXÃ CONSULARÃ – 187,5 lei- se plăteşte la C.E .C. sau Trezorerie în contul nr. 203301028609468.
TAXÃ ÎNREGISTRARE CERERE – 3 lei- se plăteşte la C.E .C. sau Trezorerie în contul nr. 203301028609468.
TIMBRU JUDICIAR de 1,5 lei se cumpără de la Poştă;

IMPORTANT!

Toate actele se depun într-un dosar cu şină.
TOATE TAXELE SE PLÃTESC ÎNAINTE DE DEPUNEREA CERERII
Cererile care nu sunt însoţite de toate documentele nu se primesc.
Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere !
Actele întocmite în străinătate trebuie să poarte apostila aplicată de autoritatea desemnată de statul emitent, conform Convenţiei adoptată la Haga la 5 oct. 1961, ori să fie supralegalizate.
În cazul în care actele sunt întocmite de agenţii diplomatici sau consulari ai României nu este necesară apostila, ori supralegalizarea.
Persoanele fără cetăţenie sunt scutite de plata taxelor consulare !
CERERERILE SE DEPUN PERSONAL şi doar în cazuri temeinic justificate prin acte doveditoare de un reprezentant legal (mandatar sau avocat)!
CERERILE SE POT DEPUNE ªI LA AMBASADELE ªI CONSULATELE ROMÂNIEI DIN STRÃINÃTAE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandirea cetateniei romane! noisette noisette pentru un cetatean al rep. moldova cum poate redobandi cetatenia romana, mai repede, deoarece actele au fost depuse de mai bine de 5 ani si nimic nu s-a ... (vezi toată discuția)
Urmarile casatoriei cu un cetatean rus CerescuAlex CerescuAlex Buna ziua, am o intrebare..probabil e mult discutata. Doresc sa ma casatoresc cu o persoana din Fed. Rusa. As dori sa stiu daca dupa casatorie vom putea lucra ... (vezi toată discuția)
Cetatenia romana pentru cetatean non ue daniela.popa daniela.popa Buna ziua, As vrea sa stiu de ce mai are nevoie un cetatean non UE pentru a obtine cetatenia romana tinand cont ca locuieste din 2008 in Romania si are 3 ... (vezi toată discuția)