avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia pentru mame
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia pentru mame

Eu am optat 1an pentru cresterea copilului si dupa 1 an a intervenit o problema in familie si am facut cerere la servici pentru a m-ai sta un an. as dori sa stiu daca m-ai am dreptul de a lua diferenta de bani,presupun ca de la 75% la 85%.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 19 Octombrie 2012
1. Daca ati optat initial pentru CCC pana la 1 an nu mai puteti sa schimbati optiunea, asa cum spune si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

2. Dar, daca este absulut necesar, puteti lua concediu fara plata (CFP) pentru cresterea copilului pana la 2 ani, asa cum spune aceeasi OUG 111/2010:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

3. Aceasta perioada de CFP este stagiu de cotizare la pensie si sanatate si vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil r0xxyana r0xxyana Buna ziua. Daca la depunerea dosarului de indemnizatie pentru cresterea copilului am optat pentru perioada de 1 an, mai pot schimba aceasta optiune astfel ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu de ingrijire copil ContSters229751 ContSters229751 O salariata a facut cerere de intrare in concediu de ingrijire copil pentru un an in perioada 04.01.2011-04.01.2012. Acum vine cu o alta cerere de prelungire a ... (vezi toată discuția)
Modificare optiune concediu crestere copil de la 1 an la doi ani Mdragoslav Mdragoslav Buna ziua, am rugamintea sa ma consiliati cu privire la cateva aspecte legate de concediul de crestere copil: 1. Se poate schimba optiunea initiala de CCC de ... (vezi toată discuția)