avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... modificare optiune concediu crestere copil de la 1 an ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

modificare optiune concediu crestere copil de la 1 an la doi ani

Buna ziua, am rugamintea sa ma consiliati cu privire la cateva aspecte legate de concediul de crestere copil:
1. Se poate schimba optiunea initiala de CCC de la 1 an la CCC pana la 2 ani dupa 1 an in care primesti indemnizatia de 75% din venitul net realizat in ultimele 12 luni? Daca da, cum se procedeaza si care e perioada in care poti lua aceasta decizie?
2. Daca pot schimba optiunea initiala, in al doilea an nu se mai primeste nici o indemnzatie si intri in concediu fara plata? In acest caz poti fi eligibila la concediere prin restructurarea postului sau esti protejata fiind considerata tot in concediul de crestere copil?
Multumesc anticipat pentru timpul acordat acestei cereri!
Cel mai recent răspuns: tetan12 , utilizator 17:12, 11 Ianuarie 2013
Optiunea nu se mai poate schimba ... in acest sens, se exprima art.2 alin.7 din OUG nr.111/2010 ...
Multumesc frumos!
Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.




Va multumesc mult si Dvs d-le Valeriu!
Daca as alege varianta CCC pe un an, acesta se poate prelungi apoi cu inca un an de concediu fara plata? Iar CFP nu pentru formare profesionala ci tot in vederea cresterii copilului. Daca se poate, atunci trebuie si acordul angajatorului sau este de ajuns cererea mea?
Multumesc mult!
1. Daca optati pentru CCC pana la 1 an, dupa aceea puteti beneficiade CFP pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
...
Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

3. Asadar faceti cerere catre angajator si acesta este obligat sa o aprobe altfel va fi sanctionat cu amenda contraventionala.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru mame Robertam Robertam Eu am optat 1an pentru cresterea copilului si dupa 1 an a intervenit o problema in familie si am facut cerere la servici pentru a m-ai sta un an. as dori sa ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil r0xxyana r0xxyana Buna ziua. Daca la depunerea dosarului de indemnizatie pentru cresterea copilului am optat pentru perioada de 1 an, mai pot schimba aceasta optiune astfel ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil dupa concediu fara plata Ancutzza19 Ancutzza19 Buna seara, In data de 22.96.2011 am nascut si de atunci am intrat in concediu crestere copil 1 an de zile - platit 75% media veniturilor din ultimele 12 ... (vezi toată discuția)