avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este legala obligativitatea restituirii in anul 2012 a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este legala obligativitatea restituirii in anul 2012 a unei parti din renta viagera din anul 2010?

Buna ziua,

Stimati Domni/Doamne,

As dori sa aflu daca este normal sa fie impusa in anul 2012 restituirea unei parti din suma obtinuta sub forma de renta viagera a anului 2010 de catre un barbat de 76 ani, in conditiile in care carnetul sau a fost vizat la timp (in 2011) si actele pe care le-a depus primite si verificate la acel moment de catre cei in masura sa faca acest lucru, suma fiind calculata tot de catre dumnealor si insemnata in carnetul de rentier.
Adresa primita de catre rentier de la APIA Bucuresti spune ca in urma verificarilor efectuate s-a constatat ca acea parte din suma (cam 3/4 din valoare) trebuie returnata pana la o anumita data (acest lucru presupune doar 2 zile de la data primirii adresei), altfel se aplica penalitati. Cetateanul respectiv, insa, a primit banii de renta viagera cu mari intarzieri, fara nici un fel de penalitate, raspunsul oferit de autoritatile noastre fiind cel binecunoscut "Nu sunt bani!". Un batran care sta la tara, in urma unei secete cumplite si in prag de iarna are, insa, banii astia in maxim 2 zile sa ii depuna.

Pe de alta parte, nu se poate face compensarea cu banii pe care trebuie sa ii primeasca pe anul 2011, fara a obliga omul sa depuna o suma considerabila in 2 zile?

Va multumesc frumos.


Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
marci, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata rentei viagere agricole in anul 2012 Dutcusioan Dutcusioan Nu au fost facute platile pentru renta viuagera agricola aferenta anului2011 desi suntem in 28 noembrie 2012. Se mai fac plati ? Cand?De ce se intarzie ? Sau ... (vezi toată discuția)
Renta viagera cameliadaj cameliadaj Buna ziua,bunicul meu a decedat in anul 2010,noiembrie.Unicii mostenitori au cedat mostenirea in favoarea mamei(bunicii).S-au depus actele la APIA si a primit ... (vezi toată discuția)
Neplata renta viagera Lucian44 Lucian44 Buna ziua, Mama mea in varsta de 71 ani, posesor carnet renta viagera prin vanzare anterioara de teren, nu a mai primit valoarea rentei anului trecut ... (vezi toată discuția)