avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inregistrare Concediu de boala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inregistrare Concediu de boala

Buna ziua,

As dori o clarificare in urmatorul caz:

Firma la care lucrez, are activitatea suspendata pentru o parte din salariati, in ziua de vineri a fiecarei saptamani. Si eu fac parte dintre salariatii pentru care in ziua de vineri se suspenda contractul de munca.
S-a intamplat sa fiu bolnava 3 zile, inclusiv vinerea, pentru care am primit concediu medical.
Personalul RU, completeaza in REVISAL situatia pentru fiecare saptamana si o raporteaza cel tarziu martea.
In cazul meu, mi s-a comunicat ca nu se mai poate inregistra concediul meu pentru ca l-am adus miercuri, dupa 3 zile de cand m-am imbolnavit (adica la 1 zi dupa raportare) si nu se mai poate face nimic.
Mentionez ca s-a cunoscut faptul ca sunt bolnava, dar nu si faptul ca mi s-a acordat un concediu medical pentru aceasta perioada. In plus, pontajul a fost completat in ziua de miercuri ( la 1 zi dupa raportare in REVISAL)
As dor
i, daca poate sa-mi spuna cineva, daca se mai poate face vreo corectie legala in RVISAL (si daca da, cum?) pentru a putea fi inregistrat acest concediu de boala.
Va multumesc.
Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 din 27/01/2006:

Art. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

Asadar nu erati in intarziere privind transmiterea certificatului.

Art. 81 din aceeasi norma specifica:

(1) Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.

Cel mult puteati fi cercetata disciplinar pentru anuntarea cu intarziere a concediului medical.

Insa refuzul la plata constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei. Sesizati organele de control ale CNAS in acest caz.

Corectie in Revisal se poate face.

Art. 4 din HG 500/2011:

(3) Orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea.
Multumesc pentru raspuns.
As vrea insa sa va intreb, daca se mai poate face corectia in REVISAL si in cazul in care s-a facut incetarea suspendarii deja. (in cazul meu, incetarea suspendarii s-a facut in aceiasi zi in care s-a facut si suspendarea, adica vineri 12 oct.)
In lege spune orice corectie... societatea poate fi sanctionata de ITM la un eventual control, pentru neoperarea corecta in Revisal, iar dvs. puteti fi sanctionata pentru neanuntarea in termen a certificatului...
Care este data acordarii de pe certificatul medical?
10.octombrie 2012
Trebuia sa anuntati angajatorul cel tarziu joi 11.10.2012 despre acordarea certificatului medical.
Astfel, acesta putea sa opereze corect in Revisal.
Repet: corectia in Revisal se poate face, plata concediului medical sunt obligati sa o faca insa societatea poate fi sanctionata de ITM la un eventual control, pentru neoperarea corecta in Revisal.
In functie de prevederile Regulamentului intern la nivelul angajatorului si dvs. puteti fi sanctionata pentru neanuntarea in termen a certificatului...

Alte discuții în legătură

Concediu medical prezentat dupa intrerupere contract in perioada de proba gabrici gabrici Buna seara Un caz mai ciudat privind angajat aflat in perioada de proba de 90 zile Un angajat aflat in perioada de proba sustine ca se simte rau in ziua ... (vezi toată discuția)
Concediu medical anuntat la casa de sanatate nicoleta eremie nicoleta eremie Buna ziua, va rog frumos sa-mi scrieti care este procedura cu concediile medicale ale angajatilor. Cine trebuie sa anunte emiterea unui certificat de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical flary23 flary23 buna ziua, pentru concediu medical in cazul copilului bolnav de varicela, in cazul mamei aflate in somaj,se poate obtine certificat concediu medical de la ... (vezi toată discuția)