Un caz mai ciudat privind angajat aflat in perioada de proba de 90 zile
Un angajat aflat in perioada de proba sustine ca se simte rau in ziua de luni si merge acasa la mijlocul zilei de munca. Dar poate nu asa de rau caci s-a oferit sa sustina un interviu cu un client in aceeasi seara si de acasa. Angajatorul a refuzat asta, indicand sa mearga sa se odihneasca si sa mearga la medic daca se simte rau.
Directorul de birou contacteaza asociatul firmei in aceeasi zi - asociatul nu lucreaza in birou ci in alta tara- si explica in detalii multe erori sesizate in acea zi privind activitatea angajatului in culpa. Unele dintre ele putand sa duca la pierderea licentei firmei.
Angajatorul porneste imediat o investigatie, constata ca angajatul in culpa nu si-a indeplinit obligatiile contractuale si chiar mai mult, in perioada de 2 luni cat a lucrat la firma s-a logat de cateva ori, in timpul programului de lucru si nu in pauza de masa pe site-uri de pariuri sportive. Asta printre altele
Se trece la intreruperea imediata a contractului de munca fara preaviz, acordand inca o zi platita, ziua de marti si solicitand desfacerea contractului cu ziua de miercuri. A taiat accessul la email-ul firmei si adresa de skype cu efect imediat.
Angajatul nu s-a prezentat la lucru a 2-a zi ca sa ii se aduca la cunostinta cele constatate, a trimis doar un sms ca nu vine la lucru
Intre timp angajatul s-a prezentat la medic pana la urma, dar doar marti seara, nu a raportat nimic, informatia ca s-a prezentat la medic marti seara s-a observat din concediul medical prezentat personal in data de vineri. Concediul medical acordat de medicul de familie era de luni- vineri. Deci practic angajatul s-a prezentat la birou in perioada de concediu medical si la 2 zile dupa ce contractul de munca a incetat.
La nici un moment nu a adus la cunostinta firmei ca i s-a acordat concediu medical
La telefon si mesaje pe mobil nu a raspuns
Intrebare: in perioada de proba se aplica regula cu concediul medical?
Este valabil un concediu medical prezentat ulterior intreruperii contractului de munca?
Evident ca odata incetat contractul de munca nu se poate reactiva.
Multumesc
Multumesc
contractul de munca s-a incetat cu ziua de miercuri, ultima zi de lucru fiind marti (angajatul nu s-a mai prezentat la lucru marti)
concediul medical s-a emis cu ziua de vineri
Art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
art.49 C.mun.
...
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Art. 50 C.mun.
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
...
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
.....
Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Nu a anuntat, in ziua de Luni dupa masa a spus doar ca se simte rau, simptome de raceala si i s-a permis sa mearga acasa (fara concediu medical, dar platita)
Decizia de desfacere s-a luat Luni seara si s-a decis de management sa ii se plateasca oricum ziua de Marti cand i se va preda personal instiintarea si nu inscris pe email cum a fost trimisa
In schimb Marti a trimis sms ca inca se simte rau si nu vine la servici
S-a prezentat Vineri cand a adus si concediu medical
Concediul medical a venit surpriza
A mai fost situatie in trecut cand a afirmat ca s-a simtit rau, dar nu a prezentat niciodata concediu medical (desi i se solicitase). Totusi a fost platita si daca nu a adus documentul pentru ca a sustinut ca medicul i-a solicitat o dovada de angajare de la noi ca sa ii scrie concediul (ciudat, contractul de munca trebuia sa fie suficient)
Concediul medical incepe cu data de luni/marti ..?
Art. 81 Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate :
(1) Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.
...
Desfacere cim?
gillu
Buna ziua.
Vineri 06.01.2017 s-a transmis prin e-mail unui angajat o notificare de desfacere a CIM in temeiul art. 31 (3), in perioada de proba, dupa ce in ... (vezi toată discuția)