avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Stema României
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Stema României

Buna ziua, pot sa am desenat pe marca unui vin stema si harta Romaniei?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: eraz , utilizator 08:18, 20 Octombrie 2012
Harta României, da.

Pentru a folosi Stema de stat trebuie sa aveti in vedere ca trebuie sa pastrati modelul original, nu aveti voie sa modificati nici modelul si nici coloristica stemei.
Multumesc! o baza legala?
O zi buna!
Trebuie sa respctati :HOTARIREA Nr. 687 din 3 decembrie 1993 privind folosirea si expunerea stemei Romaniei.
Va multumesc, dar aceasta hotarare nu este concreta.
In ce sens nu este concreta? Exista la lege o anexa cu stema, nu aveti voie sa modificati stema.

ART. 1
Stema Romaniei simbolizeaza statul roman national, suveran si independent, unitar si indivizibil si se compune din doua scuturi suprapuse: scutul mare si scutul mic.
Scutul mare, pe albastru, are o acvila de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinind in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stinga un buzdugan.
Pe pieptul acvilei se gaseste scutul mic sfertuit cu insitiune:
a) in primul cartier este stema Tarii Romanesti:
pe albastru, o acvila de aur cu ciocul si ghearele rosii, tinind in cioc o cruce ortodoxa de aur, insotita de un soare de aur la dreapta si de o luna noua de aur la stinga;
b) in cartierul doi este stema Moldovei: pe rosu, un cap de bour negru, insotit de o stea de aur intre coarne, cu cinci raze, de o roza cu cinci foi la dreapta si de o luna conturnata la stinga, ambele de argint;
c) in cartierul trei este stema Banatului si Olteniei: pe rosu, peste valuri naturale, un pod de aur cu doua deschideri boltite, din care iese un leu de aur tinind un palos in laba dreapta din fata;
d) in cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramuresul si Crisana:
un scut taiat de un briu rosu ingust; in partea superioara, pe albastru, o acvila neagra cu ciocul de aur, iesind din briul despartitor, insotita de un soare de aur la dreapta, de o luna de argint conturata la stinga; in partea inferioara, pe aur, sapte turnuri rosii, crenelate, dispuse pe doua rinduri, patru si trei;
e) in insitiune sint reprezentate tinuturile Marii Negre: pe albastru, doi delfini de aur afrontati, cu cozile ridicate.
ART. 2
Stema Romaniei poate fi confectionata din orice material, poate fi reprodusa in culori, in alb-negru ori prin imprimare pe diferite materiale.
Reprezentarea in alb-negru a stemei se face prin semnele conventionale folosite in heraldica pentru desemnarea cromaticii: aur = puncte la egala distanta intre ele; argint = spatiu liber; rosu = linii verticale; albastru = linii orizontale; negru = linii verticale suprapuse pe linii orizontale.
Daca tehnica grafica nu permite reprezentarea conventionala, se poate utiliza redarea prin conturare.
In cazul reprezentarii conventionale in alb-negru sau al redarii prin conturare, liniile care marcheaza contururile acvilei si ale scutului exterior vor avea de doua ori latimea celorlalte linii din interiorul stemei.


Daca nu respectati prevederile de mai sus, codul penal spune:
Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.


Stema Romaniei conform anexei de la legea din 1992 o gasiti aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Vanzarea ornamentelor de craciun ! majoritar majoritar Care sunt conditiile pt. a putea comercializa ornamente de craciun (instalatii de brad,ornamente luminoase pt. vitrine,globuri,ghirlande....) Este necesar ... (vezi toată discuția)
Etichete gablonturi alinasimona alinasimona Buna ziua , va rog sa ma lamuriti intr-o problema, cit de curind mi-am deschis un magazin , am fost sa iau marfa \"gablonturi \" , si pe eticheta nu scria ... (vezi toată discuția)
Carnet conducere retinut in germania raduaw raduaw Buna ziua, mi-a fost retinut carnetul de sofer UE emis in Romania pe teritoriul tarii Germaniei, 30 zile pentru ca am trecut pe rosu la semafor si m-a luat ... (vezi toată discuția)