avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... EXCEPTIE DE NELEGALITATE ACT ADMINISTRATIV
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

EXCEPTIE DE NELEGALITATE ACT ADMINISTRATIV

Contestatorul poate invoca exceptia de nelegalitate a actului administrativ pe care il contesta,la primul termen?

Poate cere contestatotorul judecarea in lipsa?
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
leusan, utilizator
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 21:57, 21 Octombrie 2012
Da, contestatorul poate cere judecarea in lipsa potrivit art. 242 alin. 2 Cod Procedura Civila.
Da, contestatorul poate invoca exceptia de nelegalitate a actului administrativ la primul termen de judecata.
Ce să înţelegem din întrebarea dumneavoastră? Vă judecaţi în contencios administrativ sau în civil?

Din moment ce vorbiţi despre actul administrativ pe care (reclamantul, nota mea) îl contestă, înseamnă ca suntem în cadrul unui litigiu de contencios administrativ. În acest caz, nu discutăm despre excepţia de nelegalitate, nelegalitatea actului constituind tocmai fondul litigiului.

Dacă fondul litigiului poartă asupra altor chestiuni (fie în civil, fie în contencios, fie în penal), atunci se poate invoca excepţia de nelegalitate dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute de art.4 al Legii nr.544/2004, adică:

- este un act administrativ unilateral cu caracter individual
- de respectivul act depinde soluţionarea litigiului

situaţie în care instanţa, prin încheiere motivată, sesizează instanţa de contencios administrativ competentă şi suspendă cauza pînă la soluţionarea excepţiei de către instanţa de contencios administrativ, suspendarea neoperînd în situaţia în care litigiul este unul de contencios administrativ iar instanţa este ea însăşi competentă cu soluţionarea excepţiei, respectiv în situaţia în care excepţia este invocată într-o cauză penală.

actiunea consta intr-un litigiu cu politia in care nu a dedus o perioada de suspendarea permisului.Adica s-a retinut permisul fara drept de circulatie,s-a facut contestatie dupa 10 zile si s-a restituit permisul, s-a respins contestatia si s-a mentinut valabilpr verbal atacat,s-a predat permisul in termenu llegal ,dar politia l-a retinut ca si cind sanctiunea s-a aplicat de la data predarii fara a deduce si perioada pina cind s-a introdus contestatia.Practic l-a retinut abuziv 12 zile fiindca a cazut termenul simbata .
Domnule Themis, se pare ca v-ati muncit in zadar sa dati un raspuns atat de laborios, pentru ca nu are nicio legatura cu speta lui Leusan. #-o
Din pacate nici raspunsul meu nu are legatura cu speta lui, asa cum s-a dovedit intr-un final. :)
Dosarul initial a fost la judecatorie ,si disjuns catre contencios administrativ,judele invocand lipsa competentiei materiale pt autoritratea de lucru judecat.(n. hotararea data de fond pt valabilitate pr verbal)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de nelegalitate Tirlea Andrei Tirlea Andrei Se poate ridica, in cadrul unui proces in contencios administrativ, exceptia de nelegalitate a altui act administrativ ce reprezinta fundamentul emiterii ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei de nelegalitate dariedanut dariedanut In cadrul unui proces civil aflat pe rol, se poate invoca exceptia de nelegalitate a unei hotarari de consiliu local? (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei de nelegalitate in proces civil aidu aidu art. 4 alin (2) Legea 544/2004: Instanta investita cu fondul litigiului si in fata careia a fost invocata exceptia de nelegalitate, constatand ca de actul ... (vezi toată discuția)