avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Exceptia de nelegalitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Exceptia de nelegalitate

Se poate ridica, in cadrul unui proces in contencios administrativ, exceptia de nelegalitate a altui act administrativ ce reprezinta fundamentul emiterii actului principal contestat? Daca da, exceptia se judeca de catre aceeasi instanta? Inteleg cum functioneaza in civil aceasta procedura, dar nu imi dau seama cum functioneaza in cazul unei contestatii in instanta de contencios. Stiu ca in civil exceptia intrerupe judecarea cauzei pana la solutionarea sa in urgenta in cadrul instantei de contencios, dar daca esti deja cu actiunea principala in contencios? Va multumesc!!!
Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 15:36, 9 Decembrie 2013
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că art. 4 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 consacră o tehnică juridică prin care o parte într-un proces, căreia i se opune un act administrativ pe care îl consideră nelegal, poate cere ca instanţa de contencios să verifice legalitatea actului. În acest caz, instanţa, constatând că de actul administrativ depinde soluţionarea litigiului pe fond, sesizează instanţa de contencios administrativ şi suspendă cauza. Suspendarea cauzei nu se dispune în situația în care excepţia de nelegalitate s-s ridicat chiar în fața instanței de contencios administrativ competentă să o soluționeze şi nici atunci când excepţia de nelegalitate a fost invocată în cauze penale. Înalta Curte a statuat că admiterea excepției de nelegalitate nu afectează validitatea actului, ci actul declarat nelegal devine inopozabil părţii împotriva căreia a fost invocat, rămânând inoperant în cadrul litigiului respectiv. În speță, Înalta Curte a reținut că instanţa de fond sesizată cu excepția de nelegalitate nu a procedat corect, anulând hotărârea de guvern contestată, în loc să constate doar că aceasta este nelegală, comportându-se astfel ca o instanţă învestită cu acţiune în anulare. (Decizia nr. 1080 din 28 februarie 2012 pronunțată în recurs de Secția de contencios administrativ a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect excepția de nelegalitate a unui act administrativ)
Sursa
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns. Asadar se va judeca de catre aceeasi instanta in cadrul aceluiasi proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invocarea exceptiei de nelegalitate dariedanut dariedanut In cadrul unui proces civil aflat pe rol, se poate invoca exceptia de nelegalitate a unei hotarari de consiliu local? (vezi toată discuția)
Cercetarea legalitatii unui act administrativ cu caracter normativ serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Daca in conformitate cu art. 4 din legea contenciosului administrativ (554/2004): Art. 4. - (1) Legalitatea unui act administrativ unilateral cu caracter ... (vezi toată discuția)
Exceptie de nelegalitate act administrativ leusan leusan Contestatorul poate invoca exceptia de nelegalitate a actului administrativ pe care il contesta,la primul termen? Poate cere contestatotorul judecarea in ... (vezi toată discuția)