avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... cercetarea legalitatii unui act administrativ cu ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

cercetarea legalitatii unui act administrativ cu caracter normativ

Daca in conformitate cu art. 4 din legea contenciosului administrativ (554/2004):

Art. 4. - (1) Legalitatea unui act administrativ unilateral cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate. În acest caz, instanţa, constatând că de actul administrativ depinde soluţionarea litigiului pe fond, sesizează, prin încheiere motivată, instanţa de contencios administrativ competentă şi suspendă cauza. Încheierea de sesizare a instanţei de contencios administrativ nu este supusă niciunei căi de atac, iar încheierea prin care se respinge cererea de sesizare poate fi atacată odată cu fondul. Suspendarea cauzei nu se dispune în ipoteza în care instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de nelegalitate este instanţa de contencios administrativ competentă să o soluţioneze.
(2) Instanţa de contencios administrativ se pronunţă, după procedura de urgenţă, în şedinţă publică, cu citarea părţilor şi a emitentului. În cazul în care excepţia de nelegalitate vizează un act administrativ unilateral emis anterior intrării în vigoare a prezentei legi, cauzele de nelegalitate urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile legale în vigoare la momentul emiterii actului administrativ.
(3) Soluţia instanţei de contencios administrativ este supusă recursului, care se declară în termen de 5 zile de la comunicare şi se judecă de urgenţă şi cu precădere.
(4) În cazul în care instanţa de contencios administrativ a constatat nelegalitatea actului, instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia va soluţiona cauza, fără a ţine seama de actul a cărui nelegalitate a fost constatată. ,


atunci se poate face cercetarea legalitatii unui act administrativ cu caracter normativ (al unei autoritatii publice locale), potrivit acestei proceduri?
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
serviciuapasarichioi, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 20:38, 4 Februarie 2010
Parerea mea este ca da :)
Ba nu:D...exista decizia 1026/2009 a CC in acest sens
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
Kyandra, moderator
Asa...si ce zice decizia?
"Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate, reţinând că posibilitatea invocării excepţiei de nelegalitate a unui act administrativ cu caracter individual oricând, fără limită în timp, nu este neconstituţională, întrucât "obţinerea sau apărarea unui drept ori protejarea unui interes, chiar legitim, nu se poate fonda pe un act a cărui legalitate este îndoielnică şi care nu ar putea fi dovedită altfel decât prin ridicarea excepţiei de nelegalitate", iar "contestarea pe cale incidentală a legalităţii, indiferent de data la care a fost emis actul administrativ, se justifică prin necesitatea exercitării unui control de legalitate fără de care soluţia pronunţată de instanţă riscă să fie fondată pe un act ilegal"." :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invocarea exceptiei de nelegalitate dariedanut dariedanut In cadrul unui proces civil aflat pe rol, se poate invoca exceptia de nelegalitate a unei hotarari de consiliu local? (vezi toată discuția)
Exceptie de nelegalitate luminel luminel Speta este urmatoarea: In anul 2001, prin Hotarare de Consiliu Local, s-a dispus \" trecerea in domeniul public a unei instalatii de canalizare cu lungimea de ... (vezi toată discuția)
Exceptia de nelegalitate - inadmisibila? aadynna aadynna Exceptia de nelegalitate a unor acte emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr.554/2004 este considerata inadmisibila. mai poate fi contestata cumva ... (vezi toată discuția)