avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... exceptia de nelegalitate - inadmisibila?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

exceptia de nelegalitate - inadmisibila?

Exceptia de nelegalitate a unor acte emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr.554/2004 este considerata inadmisibila. mai poate fi contestata cumva nelegalitatea acelor acte?
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2007
aadynna, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:44, 17 Februarie 2007
Daca nu a mers pe exceptie, incearca pe actiune privind constatarea/anularea de sine statatoare;)
Potrivit art.4 alin.(1) din Legea contenciosului administrativ, nr.554/2004, legalitatea unui act administrativ unilateral poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate.
Daca cererea de chemare în judecată a fost introdusă anterior intrării în vigoare a Legii nr.554/2004, această împrejurare nu este de natură a face aplicabile, în privinţa excepţiei de nelegalitate, dispoziţiile Legii nr.29/1990 privind contenciosul administrativ.
Este admisibilă excepţia de nelegalitate ridicată în baza art.4 alin.(1) din Legea nr.554/2004, apreciind că art.27 din această lege se referă la acţiunile aflate pe rolul instanţelor, iar nu la excepţiile de nelegalitate, iar, pe de altă parte, Legea nr.29/1990 nici nu prevede posibilitatea ca instanţa de contencios administrativ să soluţioneze excepţia de nelegalitate a unui act administrativ invocată într-o cauză de altă natură .
am mai gasit un argument: Potrivit art.11 alin. (4) din Legea nr.554/2004 ordonanţele sau dispoziţiile din ordonanţe care sunt considerate a fi neconstituţionale precum şi actele administrative cu caracter normativ care se consideră a fi nelegale, pot fi atacate oricând. Având în vedere aşadar, că actele normative pot fi cenzurate oricând pe cale contenciosului administrativ, excepţia de nelegalitate privind dispoziţiile unei hotărâri de guvern nu poate fi respinsă ca inadmisibilă, pentru motivul că aceasta a fost adoptată anterior intrării în vigoare a Legii nr. 554/2004.
Pe de alta parte, despre posibilitatea invocarii nelegalitatii pe cale de exceptie se vorbea chiar inainte de a exista un text expres in Legea 554. Mi se pare cel putin ciudata solutia inadmisibilitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificãri ale legii contenciosului administrativ referitoare la excepþia de nelegalitate a unui act administrativ normativ donigao donigao Buna ziua, Avand in vedere modificarile aduse la art.4 din Legea 554/2004, in sensul ca un act administrativ cu caracter normativ nu mai poate fi supus ... (vezi toată discuția)
Exceptie de nelegalitate officemvp officemvp Buna ziua ! va solicit cu o intrebare daca i-mi este permis .Care ar fi solutia instantei competenta de contencios -administrativ, in cazul unei actiuni ... (vezi toată discuția)
Anulare act vivians vivians conform legii contenciosului administrativ primaria mai poate solicita in instanta anularea unei dispozitii dupa ce a trecut un an de la emitere a ei? (vezi toată discuția)