Exceptia de nelegalitate a unor acte emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr.554/2004 este considerata inadmisibila. mai poate fi contestata cumva nelegalitatea acelor acte?
Potrivit art.4 alin.(1) din Legea contenciosului administrativ, nr.554/2004, legalitatea unui act administrativ unilateral poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate.
Daca cererea de chemare în judecată a fost introdusă anterior intrării în vigoare a Legii nr.554/2004, această împrejurare nu este de natură a face aplicabile, în privinţa excepţiei de nelegalitate, dispoziţiile Legii nr.29/1990 privind contenciosul administrativ.
Este admisibilă excepţia de nelegalitate ridicată în baza art.4 alin.(1) din Legea nr.554/2004, apreciind că art.27 din această lege se referă la acţiunile aflate pe rolul instanţelor, iar nu la excepţiile de nelegalitate, iar, pe de altă parte, Legea nr.29/1990 nici nu prevede posibilitatea ca instanţa de contencios administrativ să soluţioneze excepţia de nelegalitate a unui act administrativ invocată într-o cauză de altă natură .
am mai gasit un argument: Potrivit art.11 alin. (4) din Legea nr.554/2004 ordonanţele sau dispoziţiile din ordonanţe care sunt considerate a fi neconstituţionale precum şi actele administrative cu caracter normativ care se consideră a fi nelegale, pot fi atacate oricând. Având în vedere aşadar, că actele normative pot fi cenzurate oricând pe cale contenciosului administrativ, excepţia de nelegalitate privind dispoziţiile unei hotărâri de guvern nu poate fi respinsă ca inadmisibilă, pentru motivul că aceasta a fost adoptată anterior intrării în vigoare a Legii nr. 554/2004.
Pe de alta parte, despre posibilitatea invocarii nelegalitatii pe cale de exceptie se vorbea chiar inainte de a exista un text expres in Legea 554. Mi se pare cel putin ciudata solutia inadmisibilitatii.