avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... exceptie de nelegalitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

exceptie de nelegalitate

Buna ziua ! va solicit cu o intrebare daca i-mi este permis .Care ar fi solutia instantei competenta de contencios -administrativ, in cazul unei actiuni bazata pe invocarea art.4 Legea 554/2004 a exceptiei de nelegalitate a unui act administrativ jurisdictional unilateral emis inainte de intrarea in vigoare a legii contenciosului -administrativ din 2004.va multumesc .
Cel mai recent răspuns: officemvp , utilizator 18:28, 3 Iulie 2010
BUna ziua !
Nu putem sti care va fi solutia instantei insa emiterea unui act administrativ avand la baza un act normativ care nu era in vigoare este motiv de nelegalitate in mod cert .
officemvp a scris:
Care ar fi solutia instantei competenta de contencios -administrativ, in cazul unei actiuni bazata pe invocarea art.4 Legea 554/2004 a exceptiei de nelegalitate a unui act administrativ jurisdictional unilateral emis inainte de intrarea in vigoare a legii contenciosului -administrativ din 2004.

Ce va dispune instanta nu va poate spune nimeni dar este irelevant faptul ca actul administrativ a fost emis inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 554/2004.

Legalitatea unui act administrativ unilateral poate fi cercetata oricand, indiferent de data emiterii acestuia.
din jurisprudenta ICCJ s-a statuat,ca in cazul actelor emise inainte de intrarea in vigoare a Legii 554/2004 solutia este de inadmisibilitatea actiuni pe motivul sigurantei juridice si al dreptului la un proces echitabil,ma refer la Decizia civila nr.2020 /2009 . In motivare ICCJ invoca juricprudenta CEDO si al Curtea de.Justitie al U.E citez:"Astfel, Curtea reţine că dispoziţiile susmenţionate din Legea contenciosului administrativ, în măsura în care permit cenzurarea legalităţii actelor administrative cu caracter individual emise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 554/2004, încalcă dreptul la un proces echitabil, consacrat de art. 6 din C.E.D.O. şi în practica C.E.D.O., precum şi de art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, prin prisma atingerii aduse �rincipiului securităţii juridice, care este implicit în totalitatea articolelor Convenţiei şi care constituie unul din elementele fundamentale ale statului de drept�(C.E.D.O., Hotărârea din 6 decembrie 2007, Beian contra României, §39).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de nelegalitate - inadmisibila? aadynna aadynna Exceptia de nelegalitate a unor acte emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr.554/2004 este considerata inadmisibila. mai poate fi contestata cumva ... (vezi toată discuția)
Modificãri ale legii contenciosului administrativ referitoare la excepþia de nelegalitate a unui act administrativ normativ donigao donigao Buna ziua, Avand in vedere modificarile aduse la art.4 din Legea 554/2004, in sensul ca un act administrativ cu caracter normativ nu mai poate fi supus ... (vezi toată discuția)
Cercetarea legalitatii unui act administrativ cu caracter normativ serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Daca in conformitate cu art. 4 din legea contenciosului administrativ (554/2004): Art. 4. - (1) Legalitatea unui act administrativ unilateral cu caracter ... (vezi toată discuția)