avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura privind banii proveniti de la casa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura privind banii proveniti de la casa parinteasca

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Suntem 2 frati, iar parintii mei au vandut zilele acestea o casa.
Din banii respectivi, ei s-au gandit sa faca asa:
- fratelui sa-i dea 1/2 din banii incasati (prin contract de donatie autentificat la notariat)
- cu cealalta 1/2 din bani sa cumpar eu un apartament direct pe numele meu, iar dansii sa locuiasca in acel apartament (cu uzufruct).

Ca sa nu fie vreodata atacat contractul acesta pe numele meu de catre frate, credeti ca e corect sa procedam asa cum am descris?
Daca nu, cum sa facem mai bine... ca dupa decesul parintilor sa nu ma trezesc ca fratele doreste sa impartim si acest apartament? (banii fiind deja impartiti la 2, cand parintii erau in viata...)

Va multumesc mult,
o zi buna!
Cel mai recent răspuns: mariana_aba , utilizator 09:07, 29 Octombrie 2012
Daca cumpararti apartamentul direct pe numele dvs, acest apartament nu va putea face obiectul unei succesiuni in urma decesului parintilor.
Va multumesc mult pentru raspuns.

Ca sa-mi fie si mai clar... nu mai poate face obiectul unei succesiuni, chiar si daca parintii mei, in timpul vietii dansilor, vor avea "uzufruct" pe acest apartament?

Va multumesc mult,
o zi buna!
Dreptul de uzufruct inseamna ca parintii au dreptul doar de a folosi apartamentul. Acest drept subzista doar pe timpul vietii parintilor, nu se transmite nici prin acte intre vii, nici pentru cauza de moarte. Dvs. sunteti proprietar si veti ramane mereu, in niciun caz apartamentul nu poate sa faca parte din succesiunea parintilor.
Va multumesc mult pentru lamuriri,
o zi buna!
Uzufructul inceteaza la data decesului parintilor, fiind un drept viager. Prin urmare el nu se transmite in caz de deces.

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare cerb cerb Parintii mei sunt propietari a unui apartament in care locuiesc. In actul de propietate suntem inscrisi si noi ,cei doi copii ,ca locatari .Apartamentul a fost ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dodo2009 dodo2009 Buna seara, Parintii nostri au decedat (2013, respectiv 2015). Daca nu exista bunuri e nevoie sa dezbatem succesiunea? Singurul bun pe care il mosteneam ... (vezi toată discuția)