nucu$,
textul prezentat e interpretarea altuia, nu textul profesorului, text care a fost publicat prima data in 1975: “Civilisations et Lois Historiques” = civilizatii si tipare istorice; textul pe care s-a apucat sa il interpreteze (oferind exemple de “tipare istorice”) un oarecare poate fi citit la linkul de mai jos (cu interpretare cu tot):
[ link extern ] /
A se citi si comentariile la articol – sunt interesante.
Nu e corect sa apara semnatura unui om precum Neagu Djuvara sub niste… randuri precum cele postate! Altfel spus: domnul Neagu Djuvara nu ne invita la astfel de meditatii
Fragment din textul original:
La drept vorbind, când o civilizaţie intră în decadenţă, procesul este în general ireversibil. Să mi se ierte o comparaţie trivială: o civilizaţie în dezagregare aminteşte de fenomenul, binecunoscut gospodinelor, al “maionezei care se taie”. Principiul unificator, liantul, dispare subit. Pentru a o “drege”, trebuie reluat de la capăt procesul şi adăugate alte ingrediente – dar atunci vom avea altceva… Anumiţi antropologi au întrebuinţat termenul de oboseală culturală pentru a caracteriza fenomenul, aparent misterios, de scădere a puterii creatoare şi chiar a instinctului de coeziune, observat în anumite societăţi care au devenit subit incapabile să facă faţă exigenţelor mediului sau presiunii exercitate de alte grupuri. Eu prefer să vorbesc de oboseala psihologică pentru a sublinia că fenomenul nu este propriu numai colectivităţilor sau societăţilor complexe, dar că-l regăsim la nivelul celor mai mici unităţi, până la individ… sub efectul oboselii psihologice, se dovedeşte că există cu atât mai puţine şanse a te distinge tu însuţi cu cât există mai multe generaţii care s-au distins înaintea ta…
Asta asa, cu titlul de informare corecta :D