avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatoria civila se poate incheia inainte de termenul ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatoria civila se poate incheia inainte de termenul de 10 zile?

Buna ziua,

Eu si fostul meu sot dorim sa ne recasatorim. El lucreaza in Viena, dar casatoria dorim sa o facem in Bucuresti. Problema este ca el nu poate veni mai mult de 1 saptamana in tara, din cauza serviciului. Banuiesc ca nu pot depune doar eu declaratia de casatorie, chiar daca e completata si semnata de sot insusi, asa este? Este posibil in acest caz sa se oficieze casatoria inainte de termenul de 10 zile? Cum ar trebui sa procedam?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 22:43, 24 Octombrie 2012
Legea 119/2006 republicata spune:
Art. 27
(1) Casatoria se incheie dupa 10 zile de la afisarea declaratiei de casatorie, termen in care se cuprind atat data afisarii, cat si data incheierii casatoriei.
(2) Primarul municipiului, al sectorului municipiului Bucuresti, al orasului sau al comunei unde urmeaza a se incheia casatoria poate sa incuviinteze, pentru motive temeinice, incheierea casatoriei inainte de implinirea termenului prevazut la alin. (1).

Faceti o cerere in care sa arati de ce ati dori incheierea casatoriei mai repede si anexati la ea copie dupa un document doveditor al faptului ca sotul dvs. lucreaza in Viena etc., ce credeti dumneavoastra ca ar fi de folos.

Succes, de data asta sa fie cu noroc :)
Din pacate la ultima sedinta s-a comunicat faptul ca singurul motiv temeinic pentru care se poate incheia casatoria inainte de 10 zile , este cel medical. De altfel si la cererea pe care ar trebui sa o adresati primarului este obligatoriu sa anexati dovezi. Faptul ca dansul trebuie sa plece nu este un motiv intemeiat intrucat va puteti casatorii la ambasada sau consulatul Romaniei din tara in care mergeti. Problema este ca trebuie respectat termenul de 10 zile de publicitate, care mai nou este inscris si in Codul Civil, de aceea se fereste toata lumea sa mai aprobe casatoria inainte de acest termen, chiar si la femeile insarcinate in luna a IX-a. Din pacate:(
Va multumesc pentru raspunsuri!
Noi locuim deja in Viena, iar fiul nostru merge aici la scoala.
1. Din pacate noi avem certificate de nastere in format vechi, iar la ambasada ne cer din cele noi, albastre. Acestea se obtin in min 3 luni la ambasada Romaniei de aici, sau le putem obtine in tara, unde sigur dureaza mai mult de 1 saptamana.
2. In afara de asta eu nu pot scoate certificat medical aici pentru nu am card de asigurare, trebuie sa il obtin din tara, apoi aici trebuie tradus si apostilat
3. Cred ca o casatorie in tara se face mai repede decat aici, iar noi trebuie sa ne casatorim destul de curand, altfel nu voi mai avea dreptul sa raman in Austria
Voi veni in tara saptamana aceasta, sa vad cum rezolv.
Daca mai aveti sugestii, ma bucur sa le citesc!
Va doresc o saptamana frumoasa!
Sotul va poate face o procura speciala la consulat pentru a obtine certificatul sau de nastere. Daca solicitati certificatele de nastere de la starea civila care le are in pastrare (unde sunteti nascuti) le puteti obtine in catva zile; sigur ca situatia norocoasa ar fi aceea ca amandoi sa fiti nascuti in aceeasi localitate, altfel ar trebui sa va ‘’plimbati’’.

In privinta devansarii termenului de 10 zile, imi pare rau sa aud ca nu se mai prea poate – in afara primarului nimeni nu va poate ajuta. Incercati o audienta in care sa ii explicati personal situatia.
Sa ne scrieti cum ati rezolvat situatia. In tara va puteti casatorii cu certificatele vechi, nefiind necesar sa le schimbati. Eventual puteti imputernicii ulterior casatoriei pe cineva care sa le schimbe in cele internationale si sa vi le trimita. Sper ca aveti buletin pe numele dupa divort. Certif.medicale le puteti ridica de la un singur medic de familie. Sa aveti cartile de identitate valabile, sentinta de divort ramasa definitiva si irevocabila si certif. de nastere al copilului in original si copie xerox. La casatorie veti primi livretul de familie in care va fi trecut si copilul. Casa de piatra!:vishenka:
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2012
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu un tunisian ContSters112788 ContSters112788 Buna ziua, va rog ajutati ma cu niste rapsunsuri. Vreau sa ma casatoresc cu un cetatean tunisian, el fiind la studii in ucraina si neputand intra in romania, ... (vezi toată discuția)
Acte necesare incheierii casatoriei cu un cetatean ucrainean ralook ralook Buna ziua! Intentinez sa ma casatoresc in perioada urmatoare cu un cetatean ucrainean pe teritoriul Romaniei. As dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia Stavric Stavric Buna ziua! Help.. Ajutatine va rog frumos... sun la ambasada romaniei din milano de vrio luna si nu imi mai raspunde nimeni niciodata... Suntem doi cetateni ... (vezi toată discuția)