avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... casatorie cu un tunisian
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

casatorie cu un tunisian

Buna ziua, va rog ajutati ma cu niste rapsunsuri. Vreau sa ma casatoresc cu un cetatean tunisian, el fiind la studii in ucraina si neputand intra in romania, neavand viza decat pt ucraina. Merg eu in ucraina, ne putem casatori acolo la ambasada? dar la care ambasada? iar dupa casatorie, el poate veni cu mine in romania? sau poate sa plece in alte state UE? de cat timp este nevoie ca el sa aibe aceleasi drepturi ca si mine, nu ma refer la cetatenie, ci dreptul sa poata calatori sau eventual lucra in alte tari membre UE?????
va multumesc mult
Ambasadele si consulatele Romaniei in strainatate pot oficia incheierea casatoriei dintre doi cetateni romani sau dintre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legislatia statului respectiv nu interzice acest lucru. Sunt tari care nu recunosc casatoriile incheiate la ambasadele sau consulatele straine si care interzic astfel de formalitati.

Casatoria incheiata la o ambasada sau consulat roman este supusa conditiilor de forma si fond prevazute de legea romana, daca legea statului respectiv nu prevede altfel.

Conditiile prevazute de legea romana pentru incheierea casatoriei sunt urmatoarele:

Persoanele care se casatoresc trebuie sa fi implinit varsta legala pentru casatorie (18 ani barbatii si 16 ani femeile); indeplinirea acestei conditii se dovedeste cu documentele de identitate valabile (pasaport, buletin de identitate) si cu actele de stare civila (certificat de nastere)

Persoanele care se casatoresc trebuie sa nu fie casatorite la data incheierii casatoriei; indeplinirea acestei conditii se dovedeste prin declaratiile personale ale viitorilor soti, prin care acestia certifica pe proprie raspundere faptul ca nu sunt casatoriti la data incheierii casatoriei sau, in cazul persoanelor care au fost casatorite anterior, prin prezentarea unuia dintre documentele urmatoare, in functie de caz: hotararea de divort prin care este desfacuta casatoria anterioara; hotararea judecatoreasca de anulare a casatoriei anterioare; certificatul de deces al sotului, impreuna cu certificatul de casatorie anterior; certificatul de nastere cu mentiunea desfacerii casatoriei anterioare, inscrisa de autoritatile de evidenta a persoanei din Romania

Persoanele care se casatoresc trebuie sa nu fi inregistrat deja casatoria la alta ambasada, consulat sau autoritate romana; indeplinirea acestei conditii de dovedeste prin completarea unei declaratii pe proprie raspundere

Persoanele care se casatoresc trebuie sa fie apte medical pentru incheierea casatoriei; indeplinirea acestei conditii se dovedeste prin prezentarea unui certificat medical din care sa rezulte ca fiecare dintre viitorii soti este apt pentru a incheia casatoria (certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii)

Oficierea casatoriei se poate face numai dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data inregistrarii cererii la ambasada sau consulatul roman.

In cazul in care unul dintre viitorii soti este cetatean strain, acesta va trebui sa prezinte, in vederea inregistrarii cererii de incheiere a casatoriei, urmatoarele documente:

un act de identitate valabil;
certificatul de nastere;
un certificat de celibat (care confirma faptul ca persoana nu este deja casatorita) emis de autoritatile statului de cetatenie sau de ambasada sau consulatul statului de cetatenie;
un certificat de cutuma (care prezinta conditiile de forma si fond pentru inchierea casatoriei prevazute de legislatia statului de cetatenie) emis de autoritatile statului de cetatenie sau de ambasada sau consulatul statului de cetatenie.

Dupa oficierea casatoriei, ambasada sau consulatul roman elibereaza sotilor certificatul de casatorie romanesc, pe baza semnaturii ambilor soti si a martorilor in registrele de stare civila.

Documentele depuse in vederea incheierii casatoriei, care sunt emise de autoritati straine, vor trebui traduse in limba romana si certificate de ambasada sau consulatul roman.

Eliberarea certificatului de casatorie, legalizarea copiilor de pe documente si a traducerilor actelor necesare sunt supuse taxelor consulare, care se platesc de solicitanti la ambasada sau consulatul competent.

Ambasadele si consulatele Romaniei sunt in masura sa ofere informatii suplimentare, in functie de practica locala. De asemenea, informatii generale despre procedura de obtinere a certificatelor de casatorie pot fi accesate la [ link extern ] ).

www.mae.ro
va multumesc mult, insa el va putea calatori sau lucra in alta tara UE?
va puteti casatori la consulatul romaniei din ucraina .
prietenul dvs. ar trebui sa se intereseze din timp de ce acte aveti nevoie pt oficializarea casatoriei in ucraina, pt a nu face mai multe drumuri .

ulterior oficializarii mariajului va sfatuiesc sa transcrietii casatoria in romania, pt. orice eventualitate . ;)
mai multe informatii puteti solicita la consulat/ambasada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu un cetatean britanic si dreptul de sedere ContSters74714 ContSters74714 buna ziua.imi pare rau daca deschid din nou un subiect discutat,dar nu am gasit nimic ce ar putea sa ma lamureasca.logodnicul meu este cetatean britanic si ... (vezi toată discuția)
Casatorie in cipru roxy_26 roxy_26 vreau sa ma casatoresc in cipru si nu stiu ce acte am nevoie.eu sunt romanca el francez.va rog sa imi spuneti daca stiti de ce acte am nevoie ca sa pot ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un argentinian si o rominca karyna33 karyna33 Salut pe toata lumea,ma numesc Carolina si as vrea sa stiu,va rog mult,ce proceduri trb sa urmam eu si viitorul meu sot,de nationalitate argentinian,daca vrem ... (vezi toată discuția)