avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prelungire concediu crestere copil de la 2 la 3 ani.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prelungire concediu crestere copil de la 2 la 3 ani.

Buna ziua,
as vrea sa stiu in ce masura se poate prelungi concediu de maternitate de la 2 la 3 ani pentru urmatoarea situatie:fetita mea de 1 an si 8 luni a fost diagnosticata cu astm bronsic si as vrea sa stiu daca ma pot incadra pentru prelungire.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 15 Decembrie 2013
Art. 7 din OUG nr.111/2010:
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada
(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.


Avand in vedere prevederile de mai sus, daca ati optat pentru un CCC cu o durata de 2 ani pentru a primi stimulentul de insertie in valoare de 500 lei va trebui sa obtineti venituri supuse impozitului pe venit dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an ... Altfel spus, trebuie sa reveniti la munca dupa ce copilul dvs implineste varsta de 1 an ...
urmaresc sa ma reintorc la munca insa la un alt loc de munca decat cel la care sunt in momentul de fata cu decizie de suspendare pentru ingrijire copil. Nu cred ca ar fi o problema, nu?
Acordarea stimulentului de insertie nu este conditionata de pastrarea locului de munca, ci de realziarea de venituri supuse impozitului pe venit ....
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.


2. Puteti beneficia de stimulentul de insertie indiferent de varianta de CCC pentru care ati optat, daca reluati activitatea:

a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in cazul CCC pana la 1 an;

b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in cazul CCC pana la 2 ani.

3. Puteti sa reluati activitatea la orice alt loc de munca.
tudorvaleriu a scris:

1. Decizia de prelungire a suspendarii CIM se poate face si acum si va scrie in ea ca "se prelungeste suspendarea CIM pana la data de... " (cand implineste copilul 3 ani).

2. Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si cu o copie dupa certificatul de handicap mergeti la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC) si solicitati prelungirea CCC pana la 3 ani.





Din pacate prelungirea trebuia facuta doar pana la data expirarii certificatului de handicap, data care nu corespunde cu implinirea a 3 ani. Se pare ca este pana la implinirea celor 3 ani, dar atata timp cat este valabil certificatul.

Alte discuții în legătură

Acordare stimulentului de insertie crsulici crsulici Buna ziua, Am auzit ca, conform noii legi de la 1 iulie 2016, daca doresc sa-mi prelungesc concediul de crestere copil de la 2 la 3 ani, voi primi un ... (vezi toată discuția)
Noile prevederi legate de stimulentul de inserție - cel de 650 ... suciu_diana suciu_diana Noile prevederi legate de stimulentul de inserție - cel de 650 de lei se mai acordă până copilul face 3 ani, respectiv 4 ani in cazul celui cu handicap, ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la locul de munca mihaela_mihalache1 mihaela_mihalache1 Buna tuturor, incep prin a va adresa o intrebare in legatura cu intoarcera la locul de munca din concediu maternal. Copilasul meu are un anisor si sase luni ... (vezi toată discuția)