Buna ziua! In anul 2008 coloana de gaze pentru centrale termice de apartament de pe scara blocului era ridicata pana la etajul 2. Eu locuind la etajul 4 a trebuit sa ridic acea coloana pe banii mei, deoarece vecinii nu erau de acord sa plateasca cheltuielile, ei fiind racordati la CET. Acum au inceput sa se intepe in coloana de gaze de pe scara fara aprobarea mea care sunt proprietar de coloana de la etajul 2 la 4 si coproprietar de la parter la 2. Ce pot face pentru a recupera banii care i-am platit sa ridic coloana de gaze ? Fara aprobare s-a legat inclusiv presedintele de asociatie.
Notificati pe fiecare in parte, apoi daca tot nu inteleg sa va plateasca cota parte, va trebui sa ii chemati in instanta.
...la obtinerea aprobarilor pentru racordare la teava de gaze a dvs. ar fi trebuit sa obtina si acordul dvs. ... era unul din documentele ce fac parte din dosarul de aprobare ce se depune la EonGaz...
Vinovati sunt: proprietarul (poate v-a falsificat semnatura), cei care au executat lucrarea dar si firma furnizoare de gaz, pentru ca au dat acceptul de executie fara aprobarea dumneavoastra. Puteti sa ii dati in judecata "la pachet", atat pe proprietar, firma care a executat lucrarea si furnizorul de gaz.
Poate inainte de a da in judecata pe cineva ar fi mai eficient sa mergeti la furnizorul de gaz si sa sesizati faptul ca unii vecini s-au racordat la aceasta instalatie in mod nelegal, fara sa ceara acceptul proprietarului, adica al dumneavoastra.
Furnizorul va verifica si o sa aflati cine le-a dat acceptul ca proprietar al instalatiei. Puteti avea surpriza ca le-a dat acceptul primul sau primii care au adus coloana pana la etajul 2, oricare alt proprietar de pe scara dumneavoastra sau presedintele asociatiei de proprietari.
Stabilind in acest fel cine este persoana, discutati si poate rezolvati fara a mai ajunge in instanta. Daca nu va intelegeti cu acea persoana, macar stiti pe cine sa actionati in judecata.
Din ce-am mai citit aici pe forum se pare ca pe o scara pot exista maxim doua tevi de gaz:
- cea pt. cei cu centrale de apartament
- cea pt. folosinta comuna
Cel care isi pune primul centrala de apartament plateste el singur proiectul si cheltuielile de instalare. Dar nu cred ca se poate spune ca devine proprietar (in sensul adevarat al cuvintului) asupra acelei tevi.
Consider ca oricine doreste are voie sa se racordeze la acea teava fara acordul asa-zisului proprietar, dar doar dupa ce-i plateste asa-zisului proprietar cota-parte din cheltuielile de instalare (la dosarul de racordare individuala ar trebui ceruta semnatura celui care a platit initial teava cum ca i s-a platit cota-parte din cheltuieli).
Sintetizind, si teava separata pt. cei cu centrale termice e tot o teava de folosinta comuna, dar trebuie sa participe la cheltuielile cu instalarea ei toti cei care se leaga la ea ulterior.