avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... instalare teava gaze pentru centrala termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

instalare teava gaze pentru centrala termica

Am centrala termica instalata de peste 10 ani iar acum vecinii de apartament isi instaleaza si ei.
Am observat ca s-au bransat la teava noastra si nu la teava comuna.
Stie cineva daca s-au schimbat normativele, ca pe vremea cand am pus noi centrala era obligatorie bransarea la teava comuna, cele individuale fiind calibrate pentru consumul corespunzator (centrala + aragaz)?
Cel mai recent răspuns: irina_c , utilizator 11:44, 1 Octombrie 2015
Fiti un pic mai explicit sa intelegem.
De regula intr-o scara de bloc exista o instalatie de gaz comuna ce trece prin toate apartamentele (bucatariile). Atunci cand unul sau mai multi proprietari isi instaleaza centrale de apartament, acestia sunt nevoiti sa-si faca pe cheltuiala lor o instalatie (distribuitor, coloana) separata din afara blocului pe casa scarii.
Oricare alt proprietar care-si instaleaza dupa aceea centrala de apartament se branseaza la aceasta a doua coloana, sigur cu acordul primilor si cu contributia corespunzatoare in bani.
Care este situatia la dmneavoastra?
Este vorba de aceasta coloana separata instalata odata cu montarea primelor centrale termice.
La mine pe palier sunt instalate centrale in doua apartamente, fiecare avand o teava individuala bransata la coloana comuna mentionata.
Acum se monteaza inca o centrala pentru care teava a fost legata la una din cele individuale mentionate anterior si nu la coloana comuna.
Intrebarea mea era daca e corect asa? Acum 10 ani cand am montat noi centrala, fiecare centrala se lega prin bransament individual la coloana comuna.
S-au schimbat cumva reglementarile?
E acelasi lucru. Indiferent unde se branseaza, consuma din aceeasi teava, din aceeasi instaltie comuna construita special pentru centrale de apartament.
Firma ce a instalat noua centrala a realizat un proiect (cu schita, desen...), iar acest proiect a fost avizat de furnizorul de gaz. Daca acea teava nu ar fi avut capacitatea (diametrul si debitul) sa asigure presiunea atat pentru dumneavoastra cat si pentru apartamentul vecin, nu se bransau acolo ci la teava verticala care estre mai groasa.
Nu inteleg cu ce va incomodeaza, care e diferenta pentru dumneavoastra daca se leaga la teava verticala ori la cea orizontala plecata din aceeasi teava verticala.
Multumesc pentru raspuns.
Problema s-a clarificat, teava noastra era calibrata pentru un consumator, vecinul inca nu vazuse proiectul (era la inginerul de la firma de montaj care il asigurase ca totul e in regula).
Dupa discutii cu inginerul, care nu-a putut sa ne arate nici un proiect si plimbandu-l din etaj in etaj sa ii aratam tevile similare, a recunoscut ca teava noastra ar fi trebuit sa fie mai groasa ca sa se poata lega de ea si a ramas ca desface legatura facuta aiurea si il branseaza pe vecin direct la coloana comuna.
Dupa toate discutiile, impresia mea e ca proiectul nu prea e gata in momentul de fata de poate fi schimbat asa. Mai vedem ce se intampla si daca e cazul cred ca sunam Distrigaz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centrala termica de apartament - trebuie schimbata teava de gaz pe tot tronsonul? Rica23 Rica23 Buna! Am si eu o nedumerire in ceea ce priveste montarea unei centrale de apartament. Cei de la gaz, ca sa imi dea aprobare, ma obliga sa schimb teava de gaz ... (vezi toată discuția)
conectare fara acord la conducta de gaz arakys arakys Buna ziua! Vecinul de etaj si-a montat centrala termica de apartament. Nu s-a conectat direct la conducta comuna de gaz de pe casa scarii, a preferat sa se ... (vezi toată discuția)
Rambursarea cheltuielilor la o coloanã de gaz. alx_max alx_max Doresc să știu câteva aspecte legate de rambursarea cheltuielilor făcute de investitori la o coloană de gaz. Se dau 3 investitori la o coloana de ... (vezi toată discuția)