alx_max a scris:
Doresc să știu câteva aspecte legate de rambursarea cheltuielilor făcute de investitori la o coloană de gaz.
Vecinii dumneavoastra nu sunt investitori ci proprietari de apartamente care au cheltuit niste bani pentru a realiza aceasta instalatie comuna necesara in primul rand lor si apoi oricarui alt vecin care se va bransa la aceasta instalatie.
Acum la cele 3 intrebari:
1. Nu rambursati "cheltuielile in coloana de gaz..." ci discutati cu vecinii dumneavoastra si le solicitati acceptul sa va bransati la aceasta coloana. In aceasta discutie cei ce au cheltuit va vor spune cat trebuie sa platiti fiecaruia sau o suma gramada pe care si-o impart intre ei in functie de cat au cheltuit fiecare, intelegandu-se si ei intre ei.
2. Daca puteti, nu va opreste nimeni sa contactati firma ce a executat prima sau urmatoarele lucrari de bransare... Dar indiferent de ce aflati sau nu, vecinii dumneavoastra stabilesc, va cer, negociaza cu dumneavoastra suma pe care trebuie sa o platiti. Problema e ceva de genul ca "vecine daca vrei sa-ti semnez, da-mi 300 lei si gata".
3. Discutati cu fiecare, cu toti la un loc si o sa vedeti cat vi se cere. Am cateva exemple concrete de la noi. Pe o scara oricine a vrut sa se branseze la coloana peste un an, doi, sapte, a trebuit sa plateasca acelui proprietar ce a cheltuit singur pentru noua instalatie, cate 100 euro. La alta scara 450 lei iar la alta scara doar 150 lei de apartament.
Costul cel mai mic, 150 lei/apartament, a fost pe o scara unde sunt 46 de apartamente si instalatia completa pana la usa fiecaruia (coloane, racorduri, distribuitor la intrarea in scara...) a fost gestionata de asociatia de proprietari. Pe scarile unde lucrarea a fost platita de un proprietar pretentiile au fost mai mari asa cum v-am explicat.
Dar nu s-a pus problema ca cineva bransat dupa 1,2,3 ani sa ceara socoteala celorlalti cat au cheltuit, cat a costat initial s.a.m.d. Au acceptat si-au obtinut acordul rapid. Aceasta poate si pentru faptul ca sumele solicitate au fost cunoscute de toata lumea iar cei ce solicitau acordul au inteles ca cineva a platit din buzunarul sau o suma de 60-80 mil lei vechi iar acesti bani si-i recupereaza poate in 5-6 ani pe masura ce se branseaza si ceilalti.