avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... posibil proces pentru un accident minor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

posibil proces pentru un accident minor

Buna ziua,
De curand (17 Oct) am avut facut un accident minor: am lovit o doamna cu oglinda masinii. Victima a cazut in genunchi si se plange de dureri. Am mers la spital (unde nu s-a declarat accident) si i rezultatul a fost: ok. Am facut si un RMN unde i s-a spus ca ar avea ceva probleme la ligamentele de la genunchi. Am fost la ortoped care i-a prescris sa poarte un corset pentru 4 luni si apoi sa mearga la control. Victima nu a vrut sub nici o forma sa mergem sa declaram accidentul la politia. Ne-am inteles sa-i platesc o suma de bani (2000 euro) pentru care am mers la un notar am facut declaratii ca dupa achitarea sumei nu vor mai fii pretentii penale, financiare, civile, administrative etc din partea dansei. Am achitat intreaga suma.
Intrebare: mai poate victima sa ma actioneze in judecata dupa semnarea acestei declaratii? Am inteles ca exista o perioada de 60 de zile in care poate sa-si retraga declaratia. In cazul unui proces, ce sanse am de castig avand in vedere declaratia data la notar?
Era mai bine sa declar accidentul la Politie?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lonita , utilizator 09:37, 24 Octombrie 2012
Raspunsul il gasiti chiar in legislatie.

Conf OUG 195/2002:

Art.89. - (1) Parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto aflat în procesul de instruire sau de examinatorul autoritatii competente aflat în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara încuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.
(3) Nu constituie infractiune fapta conducatorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însusi transporta persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara în masura sa acorde asistenta medicala necesara si la care a declarat datele personale de identitate si numarul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, daca se înapoiaza imediat la locul accidentului.
(4) Nu constituie infractiunea de parasire a locului accidentului fapta conducatorului autovehiculului cu regim de circulatie prioritara, daca acesta anunta de îndata politia si dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare.
(5) Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului, daca victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.
dar raspunsurile la celelalte intrebari?
nu neaparat prevederile codului rutier. sau era mai bina sa incadrez intrebarea? la alta categorie
raspunderea penala este inlaturata prin tranzactia pe care ati facut-o la notar insa aceasta trebuia facuta dupa declararea accidentului la politie.
nu aveti decat doua variante, ori asteptati sa treaca perioada de 60 de zile in care victima are posibilitatea depunerii plangerii penale, termen maxim de la cunoasterea autorului accidentului, ori declarati accidentul si suportati rigorile legii cu mentiunea ca avand intelegerea deja parafata nu va mai ramane decat alergatura cu dovada pana la finalizarea cercetarii.
daca ati avut bani pentru despagubirea victimei banuiesc ca v-au mai ramas si pentru un avocat care sa va sfatuiasca cel mai bine.
ramane ca dvs. sa alegeti varianta cea mai buna.
cyan a scris:

raspunderea penala este inlaturata prin tranzactia pe care ati facut-o la notar

Raspunderea penala nu este inlaturata, nu ar avea cum sa fie inlaturata raspunderea in fata legii de o intelegere la notar. Este adevarat ca se vor gasi circumstante atenuante in situatia in care s-ar ajunge sa fiti tras la raspundere intr-un dosar penal insa, de urmarirea penala nu v-ati putea prevala in aceasta situatie.

Nu cred ca ar avea interes acea doamna sa va faca plangere penala, mai ales ca ati facut o intelegere. S-ar complica lucrurile de ambele parti, nu cred ca ar avea de castigat. Este adevarat ca aceasta ipoteza este valabila in conditiile in care nu apar complicatii de sanatate, dar daca era ceva grav se observa la analize. Corect este sa va interesati de starea dansei de sanatate si in continuare, eventual sa va oferiti ajutorul daca are nevoie.
Partea cu declararea la politie mi se pare complicata acum. Era bine sa fie facuta la timp, conform legii, si stateati si dvs linistit.

Asumarea raspunderii este ceva care nu sta romanului in caracter de cele mai multe ori. Omul invata insa din greseli.

Cu stima.

Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2012
lonita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului Exlicit Exlicit Un amic a fugit de la locul unui accident care s-a soldat cu pagube materiale pentru victima , nu foarte grave , pateste ceva daca a fugit de la locul ... (vezi toată discuția)
Dosar fuga de la locul accidentului scorpionul10 scorpionul10 Daca am fost scos de sub urmarie penala pentru vatamare din culpa(victima a avut 3 zile ingrijiri), se justifica inca mentinerea incadrarii de fuga de la ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului producerii accidentului! DragusanuAl96 DragusanuAl96 Buna ziua, am fost implicat intr-un accident in care in timp ce efectuam manevra de depasire a unei carute in panta, un biciclist a venit cu viteza si a intrat ... (vezi toată discuția)