avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura de judecata

Puteti sa imi spuneti ce trebuie facut dupa ce tribunalul (prima instanta) mi-a dat castig de cauza in procesul cu firma la care am lucrat, privitor la plata salariilor. I-am chemat in judecata pt. ca erau 10 salarii neachitate, lucru pe care l-au recunoscut in intampinarea trimisa instantei. Nu am primit inca hotararea judecatoreasca , desi au trecut peste 2 saptamani de la pronuntare. Trebuie sa merg eu la tribunal sa o iau?, iar apoi ce trebuie facut ca sa fie pusa in aplicare?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:48, 26 Octombrie 2012
Trebuie sa asteptati comunicarea hotararii la domiciliul dvs. Va fi trimisa de Tribunal cu posta. Dupa ce primiti hotararea trebuie sa asteptati implinirea termenului in care angajatorul face poate face recurs. Daca se implineste acest termen, si hotararea nu va fi recurata, trebuie investita cu formula executorie pentru a putea fi pusa in executare silita. Executarea hotararii se poate face de buna voie de angajatorul dvs care poate face plata de buna voie, iar daca nu, in baza titlului executoriu constand in hotararea definitiva si irevocabila, investita cu formula executorie, il puteti executa silit pe angajator, cu ajutorul unui executor judecatoresc.
Hotararea emisa in prima instanta de tribunal o veti primi acasa, dupa ce va fi redactata de judecatori.
De obicei dureaza cam 1 luna, dar daca instanta este aglomerata poate dura mai mult, pana la 3 luni pana primiti hotararea acasa.

Dupa ce veti avea hotararea, veti lua legatura cu fostul angajator, poate intelege sa o execute de bunavoie. Daca nu vrea, veti merge la un executor judecatoresc ce va va indruma mai departe.
Va trebui sa avansati si cheltuielile de executare, care ulterior vor fi retinute de la angajator.
-------
Deoarece a fost un litigiu de munca, nu trebuie sa asteptati trecerea termenului de recurs pentru a pune sentinta in executare.
Sentintele din litigii de munca sunt executorii din prima instanta.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
smeagull, utilizator
Hotararea judecatoreasca se redacteazain termen de 30 de zile de la pronutare si apoi se comuica partilor.
Cu toate ca exista aceasta reglemetare, ea nu este respectata , din cauza gradului de aglomerare a instantelor.Veti primi sentinta prin posta, iar in 15 zile de la comunicare trebuieexercitata cala de atac.
Daca nu primiti in termen de 30 de zile hotararea, depuneti la registratura judecatoriei o cerere de urgentare a redactarii hotararii in baza art.264 cod proc.civ.

Puteti citi mai mult aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Dna. simonette12 a postat un model de cerere de urgentare a redactarii hotararii.
Lawyer35 a scris:

iar in 15 zile de la comunicare trebuieexercitata cala de atac.


In litigiile de munca / drepturi salariale calea de atac este recurs iar termenul de recurs este de 10 zile de la comunicare.
Oricum calea de atac nu are relevanta pentru initiator, hotararea data in fond este executorie, se poate incepe executarea silita imediat dupa comunicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta s-a pronuntat, cum obþin decizia completa a acesteia? iulian1958 iulian1958 Pe portalul ministerului de justitie am aflat ca Instanta s-a pronuntat (favorabil) intr-un dosar in care sunt parte. Pe acest portal decizia Instantei este ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca -um pot revizuii o hotarare definitiva, irevocabila, cu investire executorie RizeaCoralia RizeaCoralia am un litigiu de munca, am fost sanctionata disciplinar, am contestat decizia respectiva in instanta, instanta de fond a admis in parte actiunea formulata de ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa verific daca s-au depus motivele de recurs? goponel goponel Am avut un proces cu finantele pentru restitiurea taxei de poluare. Procesul a avut loc pe 21 mai la Braila, si am avut castig. Pana la ora aceasta nu am ... (vezi toată discuția)