avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Problema in a da in judecata banca
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Problema in a da in judecata banca

Buna seara, am o problema pe care sper sa o putem rezolva aici. O firma ia un credit de la o banca si achita ratele fara probleme pana la un anumit moment cand in intarziere find de 70 de zile trimite bancii o scrisoare cu confirmare de primire prin care arata ca nu poate plati si invita banca la negocieri. Aceasta scrisoare nu a prmit raspuns acum aflandu-se in 42 de zile; mai trimite inca una tot cu confirmare de primire si aceasta se apropie de 30 de zile si nici un raspuns. Firma vrea sa dea banca in judecata pentru a opri executarea, sa ceara cat mai multe daune pentru a avea un cuvant cat mai greu la negocierile ce vor urma. Cum ar trebui sa procedeze firma, pe ce legi si articole sa isi intemeieze actiunea? Va multumesc anticipat. Cu stima, Boeriu
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 13:22, 24 Octombrie 2012
Dacă vă referiți chemarea băncii la „negocieri” în vederea efectuării procedurii prealabilă a concilierii directe prevăzută de art 720 ind. 1 C. proc. civ., după părerea mea nu prea aveți temei pentru aceasta. Probabil că acesta este și motivul pentru care banca nu vă răspunde solicitărilor.

Art.720 indice 1 - În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie conciliere directa. Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de trei luni de la începerea ei.”

Deci procedura este obligatorie pentru reclamant, înainte ca acesta să introducă acțiunea în justiție.

D-voastră sunteți reclamant? Aveți vreun drept pe care vi la încălcat banca și pe care vreți să-l invocați în fața instanței? Sau sunteți doar un debitor care și-a încălcat o obligație de plată asumată față de bancă?

Nu puteți să invocați art. 720 ind. 1 C. proc. civ. într-un proces având ca obiect chiar neprezentarea băncii la „negocierile” obligatorii în faza prealabilă a unui proces... :)
Patrick-am inteles opinia ta dar eu vroiam sa scot in evidenta ca banca nu a raspuns acestor scrisori apecial pentru a trece la executare, adica vrea sa sara peste etapa in care ea si firma sa poata avea o discutie in urma careia sa stabileasca un plan, o negociere, etc. Astfel ca deocamdata banca nu a inceput executarea dar mai mult ca sigur asta urmareste(azi pot sa vad corespondenta). Totul a pornit de la niste comisioane neacceptate de debitor. Firma nu a dorit sa sara peste aceasta etapa tocmai de aceea a trimis aceste 2 scrisori si a chemat la mediere dar banca refuza din moment ce nu a raspuns. Lipsa raspunsului = refuzul acesteia, astfel ca aici apare necesitatea trecerii la introducerea actiunii in justitie.
Banca, în calitate de reclamantă într-un eventual proces inițiat în vederea recuperării debitului de la D-voastră ar avea obligația să vă cheme la conciliere directă.
În schimb banca nu are obligația să dea curs invitației D-voastră, pt că D-voastră nu sunteți reclamant în acest litigiu.

D-voastră aveți dreptul să vă susțineți apărările împotriva bănci pe calea contestației la executare (dacă se va declanșa procedura executării silite), sau puteți invoca lipsa procedurii concilierii dacă banca vă cheamă în judecată dar nu vă chemaă în prealabil la conciliere directă.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisoare comerciala NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu un model de scrisoare pentru urmatoarea speta: In urma unor contracte comerciale, partenerii de afaceri au ramas ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre convocare si convocare la conciliere? Lumy_lex Lumy_lex Buna ziua, sunt jurist de o saptamana si nu prea inteleg ce mi se cere (colegele nu prea imi explica, nu au rabdare). As dori sa imi spuneti diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Procedura concilierii luminel luminel Creditorul s-a indreptat impotriva debitorului cu cerere privind emiterea unei somatii de plata, care a fost respinsa. Ulterior creditorul introduce actiune ... (vezi toată discuția)