avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Prelungire polita CASCO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Prelungire polita CASCO

Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea problema si doresc sa fiu ajutat.
La o Toyota de 5 ani, am avut o polita full CASCO in valoare de 270 euro/an, platibila in 5 ani.
In timpul asigurarii am avut un accident, nu din vina mea, am fost lovit de altcineva, si pentru ca individul vinovat avea RCA la o firma mai ciudata ce nu avea decontare directa cu service-ul Toyota, mi s-a propus sa deschid dosar de daune cu regres la firma unde aveam polita CASCO, urmand ca aceasta sa se deconteze cu cealaltata firma unde era RCA-ul. Firma mea a fost de acord, a zis ca nu-i nici o problema, mi-a deschis dosarul cu regres si treaba a mers repede.
Cu putin timp inainte de expirarea politei, am vrut s-o reinnoiesc la aceeasi firma. Cand mi-a facut oferta sa cad pe spate:in loc ca prima sa fie mai mica, era dubla, de vreo 500 euro!!!, asta in conditiile in care, evident, valoarea asigurata era mai mica si ar fi trebuit sa functioneze si sistemul de Monus-Malus. Mi-au zis ca am folosit polita CASCO si chiar daca era cu regres se considera ca si cum eu as fi fost de vina. Deci, inseamna, ca ori folosesc CASCO – fiind eu vinovat (sau autor necunoscut), ori o folosesc cu regres – la un eveniment din vina altcuiva, cu acceptul asiguratorulu, e acelasi lucru, ceea ce este absurd.
Va rog sa-mi spuneti daca am dreptate si, in acest caz, ce pot face.
Cel mai recent răspuns: Ciprian Dinu , Avocat 16:37, 24 Octombrie 2012
Exista societati de asigurare care nu iau in calculul urmatoarei prime cazurile ca al dumneavoastra, in care dosarul va merge cu regres catre asiguratorul RCA al vinovatului. Se pare ca firma la care aveati CASCO nu se numara printre acestea.
Pentru a nu avea astfel de surprize, la incheierea asigurarii CASCO ar trebui sa solicitati oferte de la mai multe firme, sa cititi cu atentie conditiile de asigurare, sa luati in calcul diferite scenarii si sa vedeti cum se reflecta acestea in conditiile fiecarui asigurator, si apoi sa incheiati asigurarea.
In cazul de fata singura solutie pentru a nu plati o prima dubla este sa incheiati CASCO la o alta societate de asigurare. Atentie insa sa va informati inainte si sa nu alegeti un asigurator rau-platnic.
Multumesc pentru promptitudine si pentru sfat, dar:
1) Personal chiar fac parte dintre cei care se intereseaza la (mult) mai multi ofertanti si care citesc ce scrie in contracte.
2) In nici un contract CASCO nu se mentioneaza chestia cu regres, de aceea nici n-am stiut de asa ceva, am aflat cu ocazia evenimentului.
3) Am uitat, anterior, sa mentionez ca am sunat la cei de la Supravegherea Asigurarilor si mi-au spus ca firmele nu sunt obligate sa accepte dosare de dauna cu regres, dar daca au acceptat si au deschis un dosar cu regres (ca in cazul meu), sunt obligate sa ia in calcul regresul si sa nu-mi "pateze" polita cu acest eveniment.
Deci, intrebarea mea este ce pot face d.p.d.v. juridc cu acest caz, pentru ca daca ma duc la alta firma pierd continuitatea si evident prima va fi mai mare.
Multumesc pentru ingaduinta.
Ceea ce v-a spus persoana de la CSA cu care ati vorbit nu are nici o acoperire din punct de vedere legal. Formulati o plangere in scris si o sa vedeti ca nu veti primi acest raspuns.
Dosarul nu este acceptat cu regres sau fara. Asiguratorul va accepta orice dosar de dauna, daca nu exista caz de excludere. Daca este caz de regres asiguratorul va face regres.
Probabil persoana de la CSA a inteles ca aveti o polita CASCO la una dintre societatile care nu "pateaza" polita, daca dosarul este cu regres. Intr-adevar, un asigurator nu poate fi obligat la asa ceva, dar daca accepta prin conditii, atunci se va comporta in consecinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rata daunei la asigurari casco tig tig RATA DAUNEI LA ASIGURARI CASCO Buna ziua, Autoturismul personal a fost accidentat de un TIR ,VINA CONSTATATA de politie este a celuilalt conducator ... (vezi toată discuția)
Casco recupereaza pe rca? dorinv dorinv Am fost tamponat de un auto rezultand pagube. Celalalt sofer a fost cel vivnovat. Am fost la Politie la tamponari, ni s-a facut procev verbal de constatare pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o speta cu o companie de asigurari rca. detin un ... georgemro georgemro Buna ziua, Am o speta cu o companie de asigurari RCA. Detin un autoturism pentru care am incheiat o polita RCA cu decontare directa cat si o polita Casco, ... (vezi toată discuția)