expun urmatoarea speta: o entitate dintr-un stat UE a inregistrat la nivel comunitar o marca; acea entitate a infiintat acum o sucursala in Romania; in aceste conditii este oportun/este posibil ca sucursala din Ro sa inregistreze la OSIM marca inregistrata deja la nivel comunitar de catre societatea mama?
este mai puternica marca comunitara decat cea inregistrata la nivel national?
Dvs. nu puteti inregistra la OSIM o marca identica in cazul in care, marca este deja inregistrata la nivel comunitar. Ati putea incerca sa cereti consintamantul titularului marcii, dar in opinia mea, societatea mama a inregistrat marca intocmai pentru a-si proteja numele, produsele/serviciile, imaginea si afacerea.
care ar fi scopul unei asemnea inregistrari?
inreg. comunitara este suficienta. Societatea mama poate sa dea o licenta filialei din Romania sa foloseasca marca comunitara la nivel national in RO
Daca marca este inregistata la nivel comunitar si in Romania isi desfasoara activitatea o sucursala, nu aveti absolut niciun motiv sa inregistrati marca in Romania.
Marca este deja protejata in toate tarile membre UE inclusiv in Romania .
Marca comunitara versus marca nationala?
Inregistrarea la nivel comunitar sau national depinde te teritoriul unde doriti sa va desfasurati activitatea si unde sa protejati marca.
De exemplu daca desfasurati activitatea doar in Romania si publicul tinta este din Romania nu are sens sa o inregistrati la nivel comunitar pentru ca nu va intereseaza ce se intampla in Austria (de exemplu)
in primul rand sucursala nu are personalitate juridica a.i. nu poate fi titular de drepturi de prorietate intelectuala.
in al doilea rand nu este oportun si nici posibil ca sucursala sa inregistreze acelasi semn al marcii comunitare la OSIM. simpla utilizare a marcii comunitare prin sucursala, reprezinta o utilizare valida a marcii comunitare de catre titularul acesteia