Buna ziua,la un salar de 3000 de ron cat primeste copilul pensie de la tatal lui,si cum e mai bine sa divortez,la notar sau la judecatorie. El spune ca numai 4 mil. trebuie sa dea la copil. multumesc
cuantumul pensiei de intretinere este 1/4 din venitul lunar net.
notarul constata desfacerea casatoriei daca sotii se inteleg asupra divortului, stabilirii locuintei copilului, cuantumul pensiei de intretinere
daca exista discutii cu privire la unul din aspectele aratate mai sus, doar la judecatorie
daca 3000 este salariul net, atunci copilul va primi 750 lei lunar pana la implinirea varstei majoratului
Atentie, pensia se stabileste in cuantum de pana la 1/4 din veniturile nete.
Nu este obligatoriu sa primiti 1/4.
V-o spun din experienta mea (la un venit de 6300 RON, pensia stabilita a fost de 1000 RON, deci mai putin de 1/6).
Mai cititi pe site-ul acesta si va veti lamuri.
Art. 529. Noul cod civil
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.
(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Este adevarat, instanta poate stabili o pensie de intretinere in cuantum de pana la 1/4, insa din propria mea experienta va spun ca de regula se stabileste pensia la 1/4 din venitul net.
Depinde si de cat considera judecatorii ca se cheltuie pentru un copil. La veniturile mai mici, se stabileste probabil 1/4, dar la cele mai mari (cum a fost si in cazul meu) s-a stabilit un procent mai mic. Pana la urma, judecatorii hotarasc.
Alte discuții în legătură
Pensie alimentară
StuAli
Bună ziua. Eu și fostul meu soț am divorțat si avem un copil care locuiește în România cu fostul meu soț. La procesul de divorț s-a stabilit pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara
Chezan Ioana
Buna!sunt despartita de sotul meu de un an de zile .alucatia copiilor merge la el si mio da numai cand are chef.sotul are firma pfa cat se da pensie alimentara ... (vezi toată discuția)