avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuzurile patronilor nepedepsite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuzurile patronilor nepedepsite

am lucrat ca sofer pe camion de 40 tone si am fost concediat pentru ca am refuzat sa incalc regulamentul 561/2006 referitor la timpii de lucru si de odihna.Nu am primit salariul pe ultimile doua luni.Nu pot sa ma angajez in alta parte fiindca potentialii angajatori cer referinte de la firma care m-a concediat abuziv,iar acestia mint ca sa se razbune.Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: mihainita , utilizator 12:14, 29 Octombrie 2012
Pentru contestarea deciziei de concediere si recuperarea salariilor restante trebuie sa va adresati instantei in termenul prevazut pe decizia respectiva.
Faceti si o sesizare la ITM.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
E grav ce spuneti dvs. Faceti sesizare la ITM, fiindca e grav pentru ei daca nu vor da amenda pentru neplata salariului si respectarea timpului de lucru normat. Daca patronul e nesimtit si dupa ce ia amenda, trebuie sa-l chemati in judecata in litigii de munca, unde veti mentiona si faptul ca a fost amendat si tot n-a respectat legea ceea ce reprezinta circumstante agravante. Sunteti scutit de taxe in litigii de munca

Daca aveti probe concrete ca acestia mint ca sa nu mai fiti angajat, martori, inscrisuri, video, orice, chiar si faptul ca nu sunteti angajat din nou fara nici un motiv aparent rational, faceti plangere penala pentru instigarea la discriminare. Sunteti discriminat pe criterii de convingeri, dvs avand dreptul constitutional la constiinta. Stiu foarte bine situatia aceasta...

Persoana juridica a firmei nu absolva de responsabilitatea infractiunilor comise de faptasii functionari sau propietari. Patronul poate pierde chiar si firma si poate fi condamnat simultan, daca infractiunile sale sunt grave.

Art. 135 Conditiile raspunderii penale a persoanelor juridice
(3) Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea aceleiasi fapte.


Sanctiuni cate vreti:
[ link extern ]

Relatiile de munca fac si obiectul Codului Penal, daca patronul buclucas a avut nesabuinta sa-si asume o functie in firma. Din punctul meu de vedere, daca angajatorul semneaza angajarile in firma, atunci este functionar, dar n-am o lege la indemana pentru aceasta...
Art. 258

Fapte săvârşite de alţi funcţionari

Dispoziţiile art. 246-250 privitoare la funcţionari publici se aplică şi celorlalţi funcţionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.

În cazul prevăzut la alin. 1, pentru faptele prevăzute la art. 246, 247 şi 250 alin. 1-4, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu excepţia acelora care au fost săvârşite de o persoană dintre cele prevăzute la art. 147 alin. 1.

Art. 247

Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi

Îngrădirea, de către un funcţionar public, a folosinţei sau a exerciţiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.



Citiţi mai mult: [ link extern ]

Mai sunt si alte articole relevante in 246-250 ce pot fi aplicate. Le cititi dumneavoastra
justice123 a scris:

... Faceti sesizare la ITM, fiindca e grav pentru ei daca nu vor da amenda pentru neplata salariului si respectarea timpului de lucru normat.
....


Care este prevederea legala pentru care se poate da amenda de catre ITM in situatia neplatii salriului ?

freeelis a scris:

justice123 a scris:

... Faceti sesizare la ITM, fiindca e grav pentru ei daca nu vor da amenda pentru neplata salariului si respectarea timpului de lucru normat.
....


Care este prevederea legala pentru care se poate da amenda de catre ITM in situatia neplatii salriului ?



"conducerea Rostramo alegându-se cu o amendă de 10.000 de lei pentru neplata salariilor şi nerespectarea securităţii şi sănătăţii în muncă. "
[ link extern ]

Este evident ca fara plata salariului, suferi vicisitudini materiale din cauza privarii de mijlocul asigurator al traiului. Pe scurt, bani contra mancare, caldura, medicamente etc.

P.S. am vrut sa zis "nerespectarea" nu "respectarea timpului..."
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
justice123, utilizator
Cred ca faceti o mare confuzie ,... un articol de ziar nu este text de lege ... eu v-am intrebat care este textul de lege si nu ce scrie intr-un ziar?

Alte discuții în legătură

Neplata salarii cry23 cry23 As avea si eu o intrebare: firma la care lucrez nu a mai platit salariile din august si nimeni nu ne-a comunicat absolut nimic. Firma are administrator ... (vezi toată discuția)
Control itm tudor64 tudor64 Buna seara,in primul rand multumesc pentru timpul acordat,a o intrebare;Am lucrat la o firmă de pază unde nu mi sau plătit unele drepturi salariale,in ... (vezi toată discuția)
Neplata remuneratie mexic85 mexic85 in caz de-ntarziere a remuneratiei, din partea unui angajator, catre angajat, in baza unui contract individual de munca banal, normal, fara clauze speciale,, ... (vezi toată discuția)