avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata remuneratie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata remuneratie

in caz de-ntarziere a remuneratiei, din partea unui angajator, catre angajat, in baza unui contract individual de munca banal, normal, fara clauze speciale,, ce poate sa faca itm-ul!???cum o poate urgenta procedura de plata, din partea angajatorului, catre angajatul respectiv?se impune si o amenda contraventionala, catre angajator, ptr nerespectarea contractului?
Cel mai recent răspuns: mexic85 , utilizator 14:25, 1 Noiembrie 2017
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Legislatia muncii nu prevede nicio sanctiune contraventionala pentru neplata salariilor.
Stimate Domnule Cornel Vasile,
1-Va multumesc din suflet ptr tot!
2-Stiti cumva,conform carei Legi si in ce cuantum concret se poate impune amenda sau de ce ITM-ul ar prefera avertismentul, in detrimentul unei amenzi, pe cand intarzierile salariale sunt o normalitate la angajatorul respectiv?
Un raspuns de la Dumneavoastra sau de la oricine e aur, e binevenitt ptr mine!
Va multumesc!
Pentru neplata salariului , nu exista sanctiune contraventionala.

In urma controlului ITM, daca se constata neplata salariului , practica uzitata este :
1. fie se stabileste ca masura de indeplinit de catre angajator ca pana la o anumita data sa prezinte dovada platii salariului .
In caz contar, neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta este sanctionata cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, potrivit art.23 alin.1 lit.c din Legea 108/1999 sau cu avertisment , in baza art.5 alin.2 lit.a coroborat cu art.6 si 7 din OG 2/2001.

2. fie se indruma petentul catre instanta de judecata.
Inainte de-a ajunge-n cadrul Instantei Judecatoresti, e bine ca-ntai sa-l parcurgi pasul ITM-ului, avand in vedere ca ITM-ul, pe de-o parte, are un rol decorativ, in favoarea angajatului, pe de alta parte, termenul de solutionare al ITM-ului este unul indelungat, de aprox 30 zile?Cu alte cuvinte, un dosat mai stufos, incluzand raspunsul ITM-ului, in fata Instantei Judecatoresti Teritoriale are mai mari sanse de reusita?
Este bine sa depuneti sesizare la ITM, intrucat exista si posibilitatea ca in urma petitiei depuse sa fie solutionata problema respectiva.

Un raspuns al ITM-ului va poate ajuta in instanta.

Alte discuții în legătură

Contestare amenda itm-munca la negru andreea-milo andreea-milo Buna seara, Trei din fostii mei angajati au inaintat o plangere la ITM pentru neplata salariilor restante pentru lunile noiembrie si decembrie 2013. Cei ... (vezi toată discuția)
Sanctionarea contraventionala a salariatilor lstincu lstincu In cazul in care s-a prestat munca ”la negru”, iar angajatorul a fost amendat de ITM, exista OBLIGATIA sau POSIBILITATEA inspectorilor de a sanctiona si ... (vezi toată discuția)
Am avut un control de la itm si s-au emis 2 procese verbale (unul de control si unul de sanctionare). care se contesta? anna_cta anna_cta Am avut un control de la itm si inspectorii au emis un proces verbal de control si un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor. Plangerea ... (vezi toată discuția)