avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract inchiriere

Buna ziua,
un contract de inchiriere apartament este legal daca nu a fost inregistrat la notar sau la fisc?
A fost semnat la o agentie de imobiliare.
Totodata as dori sa stiu daca este legal sa fac modificari pe acest contract cu pixul (adaugam clauze si modificam adresa (pentru ca o scrisese gresit)).
Cel mai recent răspuns: whiterose09 , utilizator 11:07, 12 Noiembrie 2012
Contractul de inchiriere intre persoane fizice nu trebuie incheiat la notarul public, el se incheie la Administratia Financiara (exista formulare speciale pentru asa ceva acolo) si se inregistreaza pentru ca proprietarul va trebui sa plateasca impozit pentru veniturile din chirie. In general, orice document olograf (scris de mana), pentru a fi "legal" (adica pentru a putea fi invocat intr-o conjunctura legala) trebuie sa nu aiba stersaturi, modificari, taieturi, sa fie semnat si datat de partile contractante.
Contractul de inchiriere poate fi sub semnatura privata, nu trebuie sa fie incheiat la notarul public. Contractul este valabil chiar daca proprietarul nu si-a indeplinit obligatia de al inregistra la AFP, dar acesta va raspunde in fata legii pentru neinregistrare.

Orice modificare se face prin act aditional si doar cu acordul partilor.
Actul aditional se poate scrie de mana?
Da, mai ales daca contractul de inchiriere este incheiat sub semnatura privata.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
Cabinet Individual de Avocat Georgescu Dan Mihai, Avocat
Am si eu o problema. Am incheiat un contract de inchiriere apartament, standard la agentia imobiliara in care este specificat ca la semnarea contractului s-a platit chiria pe prima luna si o garantie echivalenta cu chiria pe o luna.
Dupa doua luni ne-am mutat in alt apartament , ii dadusem preaviz proprietarului conform contractului .
El a facut abonament la internet pentru apartament pe numele lui si acum nu stie ce sa faca cu el.
Am vorbit cu fostul proprietar si i-am spus sa retina cheltuielile de intretinere pentru ultima luna din garantie si sa ne dea restul de bani cand plecam.
Cand ne-am mutat ne-am intalnit cu el, am stabilit cat trebuie sa ne retina insa a spus ca nu are momentan bani sa ne dea garantia inapoi.
Ne-a tot amanat vreo doua saptamani pana cand ne-a spus ca el daca nu inchiriaza apartamentul nu are de unde sa ne dea banii inapoi si ca asteapta sa vada daca rezolva ceva cu abonamentul de internet care este pe numele lui ...
Ideea este ca nu cred ca va reusi sa inchirieze apartamentul acela prea curand si ma tem ca nu ne vom mai vedea banii de garantie inapoi.
Ati putea sa imi spuneti care ar fi optiunile mele in situatia prezentata?
Totodata ... la plecare nu am facut proces verbal de predare-primire (nici cand ne-am mutat nu am facut) si nu e trecuta nicaieri data de la care am plecat, conteaza?
Multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie inchiriere apartament conform contract de inchiriere whiterose09 whiterose09 Am si eu o problema. Am incheiat un contract de inchiriere apartament, standard la agentia imobiliara in care este specificat ca la semnarea contractului s-a ... (vezi toată discuția)
Problema contract romtelecom danoozza danoozza Buna ziua, M-am mutat recent cu chirie intr-o garsoniera. Cel care a fost inaintea mea, avea un contract incheiat cu Romtelecom-ul, care mie nu mi-a ... (vezi toată discuția)
Probleme chirie ContSters162525 ContSters162525 Buna ziua Am o problema in legatura cu inchirierea unui apartament: Am inchiriat pe 2 iunie un apartament, prin agentie. Chiria a fost stabilita la 1.000 ... (vezi toată discuția)