avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... anvelope de iarna
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

anvelope de iarna

vor fi sanctionati cei care intra pe teritoriul Romaniei, pe durata iernii, cu autoturisme inmatriculate in alta tara si care nu sunt echipate cu anvelope de iarna pentru ca in tara respectiva nu este obligatoriu asa ceva?
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
ulises10, utilizator
Cel mai recent răspuns: ulises10 , utilizator 23:30, 27 Octombrie 2012
Obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna nu impune montarea lor exclusiv in perioada de iarna, ci "soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei" - Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Obligativitatea montarii anvelopelor de iarna in unele state europene este mai restrictiva, in sensul ca aceasta obligatie intervine in perioada 01 noiembrie - 31 martie, chiar 15 aprilie.
A se vedea [ link extern ] /
trebuie respectata legislatia tarii respective.
traiesc intr-o tara unde nu exista aceasta obligatie, de a monta anvelope de iarna, ci doar se recomanda sa se monteze acest tip de anvelope pe timp de iarna s-au sa se poarte in portbagaj un alt sistem homologat (lanturi, huse, etc) pt al folosi in caz ca este necesar.
in decembrie as vrea sa calatoresc in Romania cu autoturismul inmatriculat in acea tara si as vrea sa stiu daca exista riscul ca politia romana sa ma amendeze daca autoturismul meu nu este echipat cu anvelope de iarna. Desigur ca voi purta in portbagaj sistemul de huse, pt cazul ca patineaza.
sa luam un exemplu. Romania este tranzitata spre vest de tiruri turcesti, iraniene, grecesti, etc., din tari unde clima nu este ca cea din RO. in momentul in care intra pe teritoriul Ro trebuie sa respecte legislatia romaneasca. daca intra cu anvelope de vara si nu pot trece de zone cu poliei sau zapada pot bloca circulatia.
aceasta regula se aplica indiferent de regulile de circulatie ce trebuie respectate, se aplica legislatia tarii in care se circula.
daca in tara in care traiti se considera nu se considera contraventie circulatia pe drumurile publice cu o alcoolemie pana in 0.4 considerati ca in RO nu trebuie sa vi se aplice amenda si suspendarea permisului de conducere ptr ca in tara respectiva nu este considerata contraventie?
asa cum a spus si @lucian huzum, legislatia prevede ca masina sa fie dotata cu anvelope de iarna cand circulati pe zone cu zapada sau polei, cu alte cuvinte daca in iulie si august ninge si trebuie sa trebuie sa circulati pe o zona cu polei trebuie sa aveti anvelope de "iarna".
din proprie experienta va pot relata ca acum doi ani nu mi-am pus anvelopele pe iarna cand trebuia mergand pe principiul "lasa ca nu ninge", de la serviciu pana acasa a inceput sa ninga, s-a format polei, iar la un semafor mergand "preventiv",adica a 3a, a2a, cand m-am apropiat de semafor am bagat a 1a, a inceput masina sa danseze pe sosea, era sa intru in masinile oprite, pana la urma am intrat in refugiul de tramvai. a doua zi m-am dus si am cumparat anvelope de iarna. si pot sa va spun ca se cunoaste diferenta.
Luati in considerare ca trebuie respectata legislatia rutiera a tarii pe unde circulati. Si nimic mai mult.

Alte discuții în legătură

Anvelope de iarna obligatorii incepad cu 01.11.2011? AdrianaR AdrianaR In lege se spune ca echiparea autovehiculelor este obligatorie cu anvelope de iarna pe drumuri acoperite de gheata, zapada, polei incepand cu 01.11. Daca dupa ... (vezi toată discuția)
Cauciucuri de vara. dgrsj dgrsj Buna ziua:2 intrebari scurte va rog 1-am cauciucuri de vara-sunt amendat maine pe un drum cu zapada(de pilda Transfagarasan)? 2-am cauciucuri de vara-sunt ... (vezi toată discuția)
Prevederile legale referitoare la anvelopele de iarna directinteresat directinteresat Cum se stabileşte care este \"drumul public acoperit de gheaţă sau zăpadă\"? Mai exact, dacă pe DN2 (E85) porţiunea Urziceni-Buzău este zăpadă, se ... (vezi toată discuția)