In principiu ar trebui sa se tina de cuvant si doar sa fii sanctionat cu diminuarea salariului. Problema este ca , daca in contractul de munca nu sunt stabilite alte conditii, patronul are dreptul sa te dea afara atunci cand considera el ca " nu ii mai esti de folos".
Da, poate sa decida concedierea disciplinara a dvs ... acest lucru va fi posibil numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabila , in caz contrar decizia de concediere este lovita de nulitate absoluta.
Potrivit art.250 C.mun., angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
carmenstan [
Presupun ca n-ati fost sanctionata din vina dumneavoastra
Daca-l lasati sa va sanctioneze si nu contestati sanctiunile in instanta Litigii de Munca, eventual da, va poate da afara legal, fiindca ultima sanctiune va fi "pentru abateri repetate"
Legal, patronul nu va poate da afara decat daca comiteti o infractiune care afecteaza relatiile de munca grav. Restul sunt abuzuri de drept, cand se soldeaza cu concedierea disciplinara, fara motiv intemeiat, si de aceea multi angajati sunt reintegrati in munca de catre instantele din Litigii de Munca
Va dau un exemplu: sa presupunem ca patronul este infractor ("hotul neprins e negustor cinstit"), si nu angajeaza oameni cinstiti, dar ocazional mai scapa cate unul, sau angajeaza pe posturile indezirabile oameni muncitori. Soarta acelora e ca va fi dat afara urgent dupa ce-si termina treaba sau se realizeaza ca nu s-au angajat pe pile si spaga. Problema patronului este insa, ca in baza legii trebuie sa pastreze aparentele legalitatii, si anume Regulamentul de Ordine Interioara, in care scrie ca angajatul se obliga sa raporteze orice neregula sau infractiune in sediul angajatorului sau in relatiile de munca ale angajatorului. Prin aceasta, puteti reclama patronului prin referat, pe el insusi si infractiunile sale, pe care acesta e obligat (obligati-l ca n-o sa vrea sa va inregistreze referatul si sa-i dea curs, evident, si pastrati dovada comunicarii referatului) :)) atunci cand abuzeaza de drept pentru a va sanctiona.
Cititi cu atentie Regulamentul de Ordine Interioara si actele sanctionarii chiar daca sunt plicticoase. Daca vrea sa va dea afara nu mai aveti ce pierde deja, si ar fi cazul sa incepeti sa va aparati drepturile, nu sa-l lasati sa-si faca de cap. Contestati sanctionarile in instanta de judecata cat sunteti in termen, si chiar daca nu mai sunteti, contestati-le ca pe calomnii (in civil se poate), mentionand ca nici statul nu v-a invatat dreptul si n-ati avut nici ocazia, si astfel nu ati stiut sa le contestati la timp, si ca ridicati exceptia de neconstitutionalitate a termenelor ce ingradesc accesul liber la justitie
Patronii pot avea doar interese legitime in Romania, si urmarirea acelor interese nu se poate face decat pe cale legala!
Succes