avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau contract de vanzare-cumparare? ce este mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau contract de vanzare-cumparare? ce este mai sigur?

buna ziua! va explic pe scurt problema mea! parintii mei vor sa-mi lase un teren in intravilan.Nu stiu cum sa facem actele sa fie sigur! mentionez ca sunt casatorita si mai am doi frati. in acest moment relatiile atat cu sotul cat si cu fratii sunt bune.in cazul in care in ziua de maine relatiile se vor schimba,ma pot ataca in instanta fratii? dar in cazul unui divort?in concluzie,ce este mai sigur donatie sau vanzare cumparare? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:18, 26 Octombrie 2012
Ambele contracte, atat donatia cat si contractul de vanzare-cumparare pot fi anulate de catre instanta daca la incheierea lor sunt incalcate diverse prevederi legale. Contractul de donatie este un act cel putin la fel de sigur ca cel de vanzare-cumparare in masura in care se respecta si se cunosc toate reglementarile legale la incheierea lui.
Donatia poate fi revocata de donatar, pe perioada vietii,si dupa moarte donatia se poate ataca de catre mostenitori, in conditiile in care donatia le-a depasit rezerva succesorala. Ca si costuri este la fel de scumpa ca vanzarea.
Personal va recomand totusi sa incheiati contract de vanzare-cumparare.
Decat sa impartiti cu sotul in cazul unui divort, mai bine impartiti cu fratii si doar in cazul in care donatia le incalca rezerva succesorala si doar daca ataca donatia, apoi e si ceva mai ieftin la intocmirea actelor pt ca nu veti plati impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie supermoni supermoni daca un act de donatie poate fi atacat in justitie si de catre cine (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatie Giubega Giubega Aş vrea să ştiu cât de tare poate fi o Donaţie.Poate fi ea contestată de cineva?Ce este mai bună .......Donaţia sau actul de vânzare-cumpărare?? (vezi toată discuția)