buna ziua,
as dori sa va intreb care sunt pasii corecti legal pt a putea desfiinta un post...mentionez ca angajatul a fost in concediu medical si dupa terminarea acestuia doresc sa desfiintez postul..
ar fi bine sa nu confundati intentia de a concedia acel angajat cu "desfiintarea postului" care este o cu totul alta notiune. Un post se poate desfiinta fie prin externalizare ( exemplu - in loc de contabil angajat se semneaza un contract cu o firma de contabilitate), fie din necesitati de ordin economic. Spre exemplu se inceteaza o anumita activitate - nu mai facem constructii, modificam in acest sens actul constitutiv, deci nu mai avem nevoie de zidari etc ale caror posturi le desfiintam. De asemenea, se poate desfiinta unul sau mai multe posturi atunci cand economic societatea nu mai face fata si trebuie restructurat numarul de posturi pentru a rezista pe piata.
IMPORTANT - nu faceti concedierea dupa ureche sau urmand sfaturile date pe net - numai un profesionist care cunoaste DEPLIN situatia de fapt o poate face corect. Riscul este sa o faceti gresit, sa fiti dati in judecata iar daca pierdeti sa fiti obligati sa-i platiti salariul pe intreaga perioada de desfasurare a procesului (1 si jumatate - 2 ani) si sa il si primiti inapoi pe angajat.
multumesc frumos....angajatul respectiv stie ca se va desfiinta postul si in momentul in care i-am comunict ca de maine se va desfiinta postul .... mi-a adus concediu medical....
1. Pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- eliberarea adeverintei pentru somaj
2. Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in condtiiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului sau in R.I al angajatorului ori in c.i.m..
Cuantumul acestor compensatii este stabilit de angajator cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor.
In lipsa unor dispozitii aplicabile, angajtorul nu are obligatia de a plati salarii compensatorii.
3. Incetarea c.i.m. se completeaza si se transmite prin REVISAL la data incetarii c.i.m. - la data expirarii duratei de preaviz.
am inteles...dar mai am o intrebare sper sa nu fiu f unsistenta...si anume...concediul medical intrerupe perioada preavizului?sau concediul medical se ia la calcul pt cele 20 de zile?
Art. 50 din Codul muncii- Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
Art. 75 alin. 3 din Codul muncii:
In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).