avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba

ANGAJATORUL are drept sa te tina 4 zile in proba a 4 ore si sa iti ceara actul de indentitate in original la el permite legea sa faca asa ceva.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:18, 28 Octombrie 2012
Prioada de proba e specificata in Contractul individual de munca in conditiile legii ....Depinde de contract , depinde daca contractul de munca e pe durata determinata sau nedeterminata ... Perioada de proba este de 5 zile numai la contractele de munca cu durata mai mica de 3 luni ..... Anterior angajarii, angajatorul intr-adevar va cere actul de identitate + restul actelor pentru a incheia contractul de munca , xeroxeaza toate actele apoi va inapoiaza originalele ...
Asa ceva nu este posibil decat daca aveti incheiat un c.i.m. cu timp partial in care este specificata si perioada de proba ... neincheierea un c.i.m. inseamna munca la negru , care este sanctionata contraventional cu amenda de catre ITM.
MIA zis ca sa vada cum ma descurc in cele 4 zile de proba a 4 ore si sa le las actul de indentitate in original.
DACA nu corespund nu sint platit in cele 4 ore de proba,atunci renunt sa mai merg in cele 4 zile de proba.

Este ilegal ceea ce face "angajatorul" d-voastra ....
Nu mai deschid alt topic, insa cunosc pe cineva care s-a angajat ca vanzator la magazin comercial (cred ca le zice oficial vanzari cu amanuntul) si i-a zis sa faca 3 zile perioada de proba, 8-9 ore in fiecare, insa dupa 3 zile i-a zis ca continue sa vina la magazin sa mai invete, ca o sa angajeze, dar contractul mai tarziu, cand o sa fie sigur sa o sa angajeze.

Din ce am citit mai sus, fara contract e ilegal, sa angajezi chiar si in perioada de proba, nu stiam asta. Angajatorul din ce am inteles numai asa face angajarile. Se poate face ceva? Chiar daca a muncit degeaba, si inca nu stie daca o sa il angajeze, poate fi cumva sanctionat angajatorul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
BogdanPecau, utilizator

Alte discuții în legătură

Sancțiune contravenționalã aplicatã de inspecția muncii rrobi rrobi Am un angajat de două săptămâni care se află în probe.A venit cei de la insp. muncii și m-au sancționat contravențional ( am specificat ... (vezi toată discuția)
Angajare emy2001 emy2001 Buna ziua,am o mare rugaminte,perioada de proba poate fi 7 zile lucratoare a 8 ore si neplatita?Cum poti determina angajatorul sa-ti faca contract de munca si ... (vezi toată discuția)
Pre-contract...sau? whitescorpion whitescorpion Vreau sa angajez 2 muncitori.Acestia se vor angaja cu contract de munca din ianuarie sau februarie;nu stiu exact sigur cand se vor angaja cu CIM.Ei doresc sa ... (vezi toată discuția)