In cazul dvs. vorbim de achizitii intracomunitare, nu de import si export, care se realizeaza doar cu state non-UE.
2. Unde se considera ca are loc o achizitie intracomunitara?
Locul unei achizitii intracomunitare de bunuri se considera a fi în statul membru UE unde se gasesc bunurile în momentul în care se încheie transportul.
Se aplica si reteaua de siguranta, în cazul în care clientul comunica un cod valabil de TVA din alt Stat Membru decat cel în care se termina transportul, locul achizitiei intracomunitare fiind în statul membru UE care a emis codul de înregistrare în scopuri de TVA pe care beneficiarul îl comunica furnizorului pentru a-l înscrie pe factura.
Achizitia intracomunitara trebuie declarata în Statul Membru unde se încheie transportul, chiar daca se aplica reteaua de siguranta, urmand ca în Statul Membru din care s-a transmis codul de TVA baza impozabila sa fie redusa corespunzator.
Astfel, locul impozitarii este în Romania, atat pentru achizitiile intracomunitare pentru care transportul se încheie în Romania, cat si pentru achizitiile intracomunitare pentru care beneficiarul comunica un cod de înregistrare în scopuri de TVA din Romania (chiar daca transportul se încheie în alt Stat Membru).
Exemple:
1) Date initiale: B, persoana impozabila din Romania, înregistrata normal în scopuri de TVA, cumpara bunuri din Germania în conditia de livrare CIP. Aceste bunuri sunt transportate din Germania în Romania de furnizor. B îi transmite codul sau de înregistrare în scopuri de TVA din Romania lui A, care îl înscrie în facturi fiscale emisa.
Rezolvare: Locul livrarii intracomunitare: Germania (statul membru UE unde începe transportul).
În principiu, livrarea intracomunitara este scutita de TVA.
Locul achizitiei intracomunitare: Romania (statul membru UE unde se încheie transportul bunurilor).
2) Date initiale: B, persoana impozabila din Romania, înregistrata normal în scopuri de TVA, cumpara bunuri din Germania în conditia de livrare CIP. Aceste bunuri sunt transportate de furnizor din Germania în Italia, unde B constituie un stoc de bunuri. B îi transmite codul sau de înregistrare în scopuri de TVA din Romania lui A, care îl înscrie în facturi fiscale emisa.
Rezolvare: Locul livrarii intracomunitare: Germania (statul membru UE unde începe transportul).
În principiu, livrarea intracomunitara este scutita de TVA.
Locul achizitiei intracomunitare: Italia (statul membru UE unde se încheie transportul bunurilor) si Romania (statul membru UE care a emis codul de înregistare în scopuri de TVA în baza caruia cumparatorul a efectuat achizitia).
Persoana obligata la plata TVA este, în acest caz, B, în Italia si în Romania. Daca face dovada ca achizitia intracomunitara a fost supusa la plata TVA în Italia, atunci baza impozabila a achizitiei intracomunitare se reduce corespunzator în Romania.
3. În ce conditii este o achizitie intracomunitara impozabila în Romania?
O achizitie intracomunitara este impozabila în Romania daca:
- este o operatiune efectuata cu plata de catre o persoana impozabila actionand ca atare sau o persoana juridica neimpozabila, înregistrate în scopuri de TVA în Romania (înregistrat normal sau numai pentru achizitii intracomunitare – vezi pct. IV mai jos, referitor la achizitiile efectuate de Grupul celor 3);
- corespunde unei livrari intracomunitare realizate de un vanzator, persoana impozabila, care actioneaza ca atare si care nu efectueaza o livrare cu instalare, o vanzare la distanta si nu este considerata mica întreprindere în Statul sau Membru;
- este o achizitie de mijloace de transport noi efectuata de orice persoana, indiferent daca este sau nu înregistrata în scopuri de TVA în Romania;
- este o achizitie intracomunitara de produse accizabile, realizata de o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, indiferent daca este sau nu înregistrata în scopuri de TVA în Romania.
4. În ce conditii o achizitie intracomunitara este neimpozabila în Romania?
- achizitiile intracomunitare, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile,
efectuate de persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA (vezi achizitiile intracomunitare efectuate de Grupul celor 3); bunurile care fac obiectul achizitiei au fost taxate în Statul Membru de origine conform unui regim special al marjei profitului pentru opere de arta, antichitati, obiecte de colectie si bunuri second-hand si acest regim este mentionat ca atare pe factura;
- achizitiile de bunuri din alt Stat Membru, dar care sunt livrate aflandu-se plasate intr-un regim vamal suspensiv, nefiind puse în libera circulatie în Comunitate;
- etc.
[ link extern ] /