Salut tuturor. Am nevoie si eu de ajutor. Am un SRL cu cod TVA.
societatea urmeaza sa achizitioneze regulat bunuri din UE pe care le vinde in decurs de o saptamina altei societati din UE - deasemenea detinator de cod TVA.
Intrebarea ce ma deranjeaza: cind aduc marfa din UE, achit TVA in vama pentru achizitie la import din UE?
Daca ulterior vind marfa tot in UE catre o societate cu TVA - adica pe cota zero, atunci urmeaza sa-mi resitui TVA-ul platit la import, de la stat? Adica sunt nevoit sa astept luni in sir pina decid autoritatile? Risc o problema majora de lichiditati.. Multumesc anticipat!
Multumesc, xerxes pentru interventie. Noi vom cumpara marfa de la societati din tarile UE, o aducem in Romania, o stocam aici putin, si o vindem altor societati din tarile membre UE. Toti furnizorii si clientii sunt cu Cod TVA, precum si compania noastra..
ok, atunci cumparati fara tva si vindeti fara tva.
la achizitie inregistrati taxare inversa (4426 = 4427), iar vanzarea o faceti in regim de scutire, cf art. 143, alin 2, lit a din codul fiscal.
atat achizitiile cat si si vanzarile se raporteaza in decl. 390 vies si nu uitati sa va inscrieti in registrul operatorilor intracomunitari, daca nu ati facut-o deja.
de asemenea, daca in prezent depuneti deconturi de tva trimestrial, ulterior o veti face lunar.