avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi reprezentat renuntatorul la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi reprezentat renuntatorul la mostenire?

Bun ziua. poate fi reprezentat renuntatorul in lumina NCC? stiu ca nedemnul poate, dar nu sunt convinsa in legatura cu renuntatorul? va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:18, 5 Mai 2014
De fapt, da, poate fi reprezentata, in virtutea art. 967.3 din NCC
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Alex_Munteanu a scris:

De fapt, da, poate fi reprezentata, in virtutea art. 967.3 din NCC


art 967 alin 3 prevede "renuntarea opereaza chiar daca reprezentantul este nedemn fata de reprezentat sau a renuntat la mostenirea lasata de acesta ori a fost dezmostenit de acesta"
eu din acest articol iteleg ca reprezentarea opereaza si in cazul in care reprezentantul a renuntat la mostenirea reprezentatului, nicidecum ca de ex, nepotul si-ar putea reprezenta tatal renuntator la succesiunea bunicului

Reprezentarea operează chiar dacă reprezentantul este nedemn față de reprezentat sau a renunțat la moștenirea lăsată de acesta ori a fost dezmoștenit de el. Efectul general al reprezentării succesorale
Citati cum e in NCC, va rog.

Daca tatal nepotului renunta la mostenirea bunicului nepotului, nepotul poate veni la mostenirea bunicului sau ca reprezentant cat si ca descendent direct.

Art. 966. -
(1) Pot veni la moștenire prin reprezentare succesorală numai descendenții copiilor defunctului și descendenții fraților sau surorilor defunctului
(2) În limitele prevăzute la alin. (1) și dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 967, reprezentarea operează în toate cazurile, fără a deosebi după cum reprezentanții sunt rude de același grad ori de grade diferite în raport cu defunctul.
Art. 975. -
(1) Descendenții sunt copiii defunctului și urmașii lor în linie dreaptă la nesfârșit
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Pornim de la definirea instituţiei reprezentării succesorale:
Articolul 965
Noţiune
Prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii.


Apoi verificăm condiţiile reprezentării succesorale:
Articolul 967
Condiţii
(1) Poate fi reprezentată persoana lipsită de capacitatea de a moşteni, precum şi nedemnul, chiar aflat în viaţă la data deschiderii moştenirii.
(2) Pentru a veni prin reprezentare succesorală la moştenirea defunctului, reprezentantul trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale pentru a-l moşteni pe acesta.
(3) Reprezentarea operează chiar dacă reprezentantul este nedemn faţă de reprezentat sau a renunţat la moştenirea lăsată de acesta ori a fost dezmoştenit de el.


Cine este această persoană lipsită de capacitatea de a moşteni?
Ne ajută textul referitor la cine are capacitatea de a moşteni:
Articolul 957
Capacitatea de a moşteni
(1) O persoană poate moşteni dacă există la momentul deschiderii moştenirii. Dispoziţiile art. 36, 53 şi 208 sunt aplicabile.
(2) Dacă, în cazul morţii mai multor persoane, nu se poate stabili că una a supravieţuit alteia, acestea nu au capacitatea de a se moşteni una pe alta. .


Deci, cel decedat înaintea defunctului (predecedat) sau cel decedat în condiţii în care nu poate fi stabilit dacă a supravieţuit sau nu defunctului (v. comorienţii, codecedaţii despre care se scrie prin doctrină), fiind lipsit de capacitatea de a moşteni, poate fi reprezentat.
A contrario, cu excepţia nedemnului (v. articolul 967:1), cel care nu e decedat la data deschiderii moştenirii (trebuie să fie în viaţă pentru a da o declaraţie de renunţare) nu poate fi reprezentat.

Ce e nou faţă de vechea reglementare?
Dincolo de faptul că în Codul civil din 1864 formularea era mai succintă (articolul 668:1 - Nu se reprezintă decât persoanele moarte.), actualul cod rezolvă o inechitate menţionată în doctrină (ex. prof. F. Deak): înainte locul nedemnului nu era util şi îl împiedica pe acesta să fie reprezentat, acum, prin efectul legii, chiar şi nedemnul poate fi reprezentat (indiferent dacă reprezentantul ar fi împiedicat să vină la moştenirea reprezentatului - articolul 967:3).
Alex_Munteanu a scris:

citati cum e in NCC, va rog.


Iar eu va zic nu doar sa citati , ci si sa cititi cu mai multa atentie art 967 alin 3


Reprezentarea opereaza chiar daca reprezentantul este nedemn fata de reprezentat sau a renuntat la mostenirea lasata de acesta ori a fost desmostenit de el.


Ce zice? Zice ca... nepotul (reprezentantul) poate veni prin reprezentare la mostenirea bunicului, chiar daca el, nepotul, este nedemn fata de tatal sau (cel reprezentat) sau a renuntat la mostenirea lasata de acesta (adica de tatal sau) ori a fost dezmostenit de el (adica de tatal sau).

Nepotul NU va veni prin reprezentare la mostenirea bunicului daca tatal sau este in viata, dar renuntator. In acest caz nepotul poate veni in nume propriu (fara ajutorul reprezentarii) la mostenirea bunicilui, dar cu riscul de a fi inlaturat de rude in grad mai apropiat de bunic.


NCC (zis si noua catastrofa civila) rezolva o inechitate dar ... deschide calea alteia.

Daca s-a recunoscut dreptul mostenitorilor nedemnului de a-l reprezenta pe acesta din urma (in viata, dar nedemn), de ce ...ne-or fi gandit pana la capat!? De ce nu s-a recunoscut si dreptul mostenitorilor renuntatorului de a-l reprezenta pe acesta din urma? Care o fi fost ratiunea, pentru ca mie imi scapa?

Caci iata ce se poate intampla: :O

copiii celui care l-a omorat pe bunicul ...pot veni la mostenirea bunicului prin reprezentarea tatalui lor nedemn.
copiii celui care l-a ingrijit pe bunicul ...NU pot veni la mostenirea bunicului prin reprezentarea tatalui lor renuntator. Ei pot veni la mostenire in nume propriu, dar cu riscul indepartarii lor de la mostenire de catre altii (inclusiv copiii unui nedemn). :slap:



Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Succesiune + mostenire annabellaxannabella annabellaxannabella Buna ziua, Problema mea ar fi in felul urmator: X si Y s-au casatorit si au avut 2 copii A si B. Copilul B a murit, dar a avut la randul lui 2 copii C si D. ... (vezi toată discuția)
Nedumerire cote succesiune Swamera Swamera Buna ziua, Am o nelamurire legata de reprezentarea succesorala. Daca un mostenitor alege sa vina prin reprezentare la o mostenire, va avea o cota-parte mai ... (vezi toată discuția)