Pictoras a scris:
sunt persoane care considera ca este posibila reprezentarea renuntatorului, potrivit art.967 alin.1 NCC, respectiv "poate fi reprezentata persoana lipsita de capacitatea de a mosteni"
...
Personal eu nu sunt de acord fiindca textul vorbeste de "capacitate" de a mosteni, deci cei lipsiti de capacitate ar fi doar predecedati, comorienti si codecedatii
Nici eu.
persoana lipsita de CAPACITATEA de a mosteni = persoana care NU EXISTA = MORT (capacitatea incepe cu nasterea si sfarseste cu moartea).
Altfel spus, poate fi reprezentata pesoana MOARTA (iar NCC a mai adaugat si nedemnul, chiar aflat in viata, dar deocamdata sa terminam discutia despre morti)
In "ecuatia" reprezentarii avem 2 morti: Mortul dintai (cel care poate fi reprezent
at) si Mortul de pe urma (la mostenirea caruia se poate veni prin reprezentare).
Viul (reprezent
antul) poate veni la mostenirea Mortului din urma prin reprezentarea ascendentului sau, adica a Mortul dintai (predecedatul/cel reprezent
at) pentru a culege partea din mostenire care i s-ar fi cuvenit acestuia daca n-ar fi fost decedat la data deschiderii mostenirii Mortului din urma (= data decesului acestuia din urma).
Exemplu: viul (nepotul de fiu) poate veni la mostenirea bunicului (mortul din urma) prin reprezentarea tatalui său
predecedat (mortul dintai, cel deja mort la data mortii bunicului) pentru a culege partea din mostenire care s-ar fi cuvenit acestuia (tatalui său) daca n-ar fi fost DECEDAT (conditia din finalul art 965)
Or, asta inseamna ca Mortul dintai e un pic cam
prea mort la data decesului Mortului din urma, ca sa se mai scoale de-acolo de unde a fost dus si sa scrie ...
declaratie autentica de renuntare la mostenirea mortului din urma.
Adica ...nu prea poti sa fii
si mort (spre a fi indeplinita conditia din finalul art 965)
si renuntator prin declaratie autentica la mostenirea cui a murit
dupa ingopaciunea ta.
Iaca motiv serios pentru care ma cuprinde mirarea cu privire la ceea ce spuneti ca ar scrie prin lucrarea de mai sus pe care marturisesc ca n-am citit-o inca.
De aceea spuneam pe pagina precedenta (scrisa prin 2012) ca nu prea inteleg ratiunea pentru care NCC a venit
doar cu noutatea reprezentarii "nedemnului, chiar aflat in viata" (pe vechiul cod puteau fi reprezentati doar mortii, nu si ...anumiti vii). Altfel spus, daca tot s-a venit cu posibilitatea reprezentarii nedemnului VIU, putea fi prevazuta si posbilitate reprezentarii renuntatorului la fel de VIU (dar am conditia
decedat din finalul art 965)