Buna ziua,
Problema mea ar fi in felul urmator: X si Y s-au casatorit si au avut 2 copii A si B. Copilul B a murit, dar a avut la randul lui 2 copii C si D. Daca decedeaza X sau Y, copii C si D ai copilului decadat B, vor intra in discutie la succesiune, sau va mostenii tot copilul A, care este inca in viata.
a mosteni = a primi un bun pe cale de succesiune, a dobândi prin testament.
Acum ca ne-am lamurit cu definitia, sa trecem la problema.
Potrivit dispozitiilor legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.
Drept pt care, daca X sau Y decedeaza, C si D vin la mostenire in concurs cu A.
Sper ca am inteles si ca sa ma conving ca e asa va relatez ideea mea: ca sa poata veni la mosterirea din partea X sau Y, copii C si D trebuie mai intai sa faca succesiunea dupa tatal lor. Am inteles corect?
Va multumesc.
Succesiuni
drew31
Buna seara,
Am o nelamurire legata de modul in care pot culege mostenirea descendentii defunctului, mai precis cand si cum o vor culege in nume propriu si ... (vezi toată discuția)