avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune + mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune + mostenire

Buna ziua,
Problema mea ar fi in felul urmator: X si Y s-au casatorit si au avut 2 copii A si B. Copilul B a murit, dar a avut la randul lui 2 copii C si D. Daca decedeaza X sau Y, copii C si D ai copilului decadat B, vor intra in discutie la succesiune, sau va mostenii tot copilul A, care este inca in viata.
Cel mai recent răspuns: bianca.bonnie , utilizator 16:07, 14 Iulie 2011
Buna ziua,

nepotii (copii cum le spuneti dvs. A si B ) vin la mostenire in locul tatalui lor daca l-au mostenit pe acesta din urma.

Avocat Boncu
Imi cer scuze daca pun o intrebare puerila, dar nefiind de specialitate nu inteleg ce inseamna l-au mostenit.
Multumesc
a mosteni = a primi un bun pe cale de succesiune, a dobândi prin testament.

Acum ca ne-am lamurit cu definitia, sa trecem la problema.

Potrivit dispozitiilor legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.

Drept pt care, daca X sau Y decedeaza, C si D vin la mostenire in concurs cu A.

Sper ca te-am lamurit.

O zi buna!
copiii C si D culeg cota/partea/ mostenirea ce i s-ar fi cuvenit tatalui lor
Sper ca am inteles si ca sa ma conving ca e asa va relatez ideea mea: ca sa poata veni la mosterirea din partea X sau Y, copii C si D trebuie mai intai sa faca succesiunea dupa tatal lor. Am inteles corect?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)
Succesiuni drew31 drew31 Buna seara, Am o nelamurire legata de modul in care pot culege mostenirea descendentii defunctului, mai precis cand si cum o vor culege in nume propriu si ... (vezi toată discuția)
Au drept la mostenire descendentii verilor primari? Mara R Mara R Conform Codului Civil, in lipsa unor rude mai apropiate, verii primari au drept la mostenire. Ce se intampla insa daca unii dintre acestia sunt inca in viata, ... (vezi toată discuția)