avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune + mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune + mostenire

Buna ziua,
Problema mea ar fi in felul urmator: X si Y s-au casatorit si au avut 2 copii A si B. Copilul B a murit, dar a avut la randul lui 2 copii C si D. Daca decedeaza X sau Y, copii C si D ai copilului decadat B, vor intra in discutie la succesiune, sau va mostenii tot copilul A, care este inca in viata.
Cel mai recent răspuns: bianca.bonnie , utilizator 16:07, 14 Iulie 2011
Codul civil reglementeaza reprezentarea succesorala ca un beneficiu acordat unui mostenitor legal, in virtutea caruia acesta urca in locul, gradul si drepturile care i s-ar fi cuvenit autorului sau daca ar fi fost in viata.

Legea admite reprezentarea succesorala numai pentru doua categorii de mostenitori: descendentii copiilor defunctului si descendentii din frati si surori (adica nepotii din copii si nepotii de frate/sora).

Conditiile pentru reprezentare

Persoana reprezentata trebuie sa fie decedata la data deschiderii mostenirii. Art 668 al 1 Cod civil prevede ca “nu se reprezinta decat persoanele moarte”. Este acceptata reprezentarea atat in cazul comorientilor, cat si a codecedatilor. (Nota: pentru definitiile termenilor “codecedat” si “comorient” consultati pagina dictionarului juridic.)

Nu pot fi reprezentate persoanele care au renuntat la mostenire, cele care nu pot veni la mostenire sau care sunt nedemne. De asemenea, nu poate fi reprezentata nici persoana declarata disparuta, pentru ca pana la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti declarative de moarte, persoana respectiva este considerata a fi in viata.

Locul celui decedat trebuie sa fie util. Cu alte cuvinte, daca persoana decedata ar fi fost in viata la data deschiderii mostenirii, ar fi avut vocatia concreta pentru a mosteni. Asta presupune ca persoana decedata sa nu fie nedemna ori exheredata(dezmostenita). Daca este vorba de o exheredare in legatura cu un descendent al celui care lasa mostenirea, locul acestuia este util numai in ce priveste rezerva succesorala, deoarece aceasta este o cota ce revine mostenitorilor rezervatari chiar impotriva vointei defunctului. Nu se aplica aceasta regula pentru descendentii din frati si surori, deoarece fratii si surorile nu sunt rezervatari.

Reprezentantul (descendentul) trebuie sa indeplineasca toate conditiile necesare pentru a culege mostenirea . Cu alte cuvinte, trebuie sa aiba capacitate succesorala, deci nu poate fi comorient sau codecedat cu cel ce lasa mostenirea . In al doilea rand trebuie sa aiba vocatie succesorala generala proprie. De aceea, descendentii din frati si surori nu pot veni la mostenire prin reprezentare decat pana la gradul al IV-lea inclusiv, in timp ce descendentii din copii, fiind descendenti in linie directa pot veni la mostenire prin reprezentare indiferent de grad .

In fine, descendentul trebuie sa nu fi renuntat la mostenirea autorului sau si nici sa nu fi fost exheredat, atunci cand se au in vedere descendentii din frati si surori.

Efectele reprezentarii

Odata indeplinite aceste conditii, reprezentarea opereaza intotdeauna si de drept, neputand fi inlaturata sub nici o forma . Regulile reprezentarii nu pot fi modificate nici prin vointa defunctului, adica prin clauze testamentare.

Read more: [ link extern ]
Citeste mai mult pe EuroAvocatura.ro:
Va multumesc pentru raspunsurile acordate, in mare parte cred ca am inteles despre ce e vorba.
Ma bucur ca ti-am putut fi de folos!

Inca un sfat, in cazul in care veti hotari sa deschideti succesiunea, cel mai bine ar fi sa va angajati un avocat.
Asa cum au mai afirmat si alti colegi, un avocat va poate scuti de multe cheltuieli inutile (efectuate datorita unor sfaturi eronate primite de la prieteni/cunostine/s.a....) si de mult timp pierdut umbland de la o institutie la alta. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)
Succesiuni drew31 drew31 Buna seara, Am o nelamurire legata de modul in care pot culege mostenirea descendentii defunctului, mai precis cand si cum o vor culege in nume propriu si ... (vezi toată discuția)
Au drept la mostenire descendentii verilor primari? Mara R Mara R Conform Codului Civil, in lipsa unor rude mai apropiate, verii primari au drept la mostenire. Ce se intampla insa daca unii dintre acestia sunt inca in viata, ... (vezi toată discuția)