As vrea sa va intreb daca poate fi admisa urmatoare actiune in pretentii: in ruma unei condamnari penale, unchiul meu a fost obligat sa plateasca despagubiri civile in cuantum de 3589 lei si 1000 lei amenda penala. Partea civila nu a fost de acord cu aceasta suma, ea dorind ca despagubirile sa fie de 4589 lei. Ea a facut o cerere de indreptare eroare materiala care i-a fost respinsa de catre instanta, care a motivat ca unchiul meu are de plata doar suma de 3589, neexistand niciun temei ca sa plateasca 4589 lei. Fiindca unchiul meu nu avea toti banii, avocatul partii civile l-a chemat la birou ca sa incheie un angajament de plata in urma caruia se angaja sa plateasca despagubirile civile in rate, doar ca in acel angajament a fost trecuta suma de 4589 lei avand urmatoare expresie:”ma angajez sa achit suma de 4589 lei, suma ce rezulta din sentinta penala nr… din dosarul nr…”. Fiindca unchiul meu a fost insotit de avocatul sau care i-a zis ca e totul in regula, ca in urma acestui angajamnet va plati despagubirile cum a hotarat instanta, si ca l-a pus sa adune toate sumele din hotarare, inclusiv amenda penala, si vazand ca scrie in baza sentintei penale, fiind de buna-credinta a semnat acel angajament. A achitat cei 3589 lei, si s-a trezit cu o notificare cum, ca in termen de o zi, sa plateasca 1000 lei. Unchiul meu nu a dat curs acestei notificari, fiindca stia ca el are doar 3589 lei, si s-a trezit cu o actiune in pretentii din parte partii civile prin care cere cei 1000 de lei, motivand ca nu o intereseaza considerentele pe baza carora i-a fost respinsa cererea de indreptare eroare materiala, ca a vrut sa faca recurs dar unchiul meu a sunat-o si i-a zis sa nu mai faca recurs pentru ca vor face un angajament de plata in care vor include suma de 1000 lei. Vreau sa va spun ca unchiul meu nu a sunat-o deloc pe partea civila, nu a existat aceasta intelegere intre ei, nu a luat legatura deloc dupa condmanare, ci pur si simplu, unchiul meu a fost sunat de avocatul partii civile care l-a chemat sa semneze acel angajament. Oare unchiul meu va fi obligat de catre instanta sa plateasca aceasta suma, in conditiile in care unchiul meu doar a vrut sa platesca 3589 in rate, iar partea civila sa treaca in plus suma de 1000 lei, pacalindu-l, fara a tine cont de sentinta penala si de hotararea de respingere a cererii de indreptare eroare materiala.
Va multumesc!