avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajatorul nu vrea sa plateasca salarul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajatorul nu vrea sa plateasca salarul

buna,as avea o intrebare,am o nepoata care este angajata la un patron si acela refuza sa mai plateasca salarul de cand ea a ramas insarcinata si a intrat in concediu medical cam o luna ca pe urma i sa aprobat concediul cu risc maternal.cum poate sa-l determine pe patron sa-i plateasca salarul in continuare.
si as mai avea o intrebare tot in legatura cu acest patron,nepoata cand sa angajat acesta avea o firma dupa cinci luni si-a inchis firma respectiva si si-a facut alta,contractul fiind incheiat la 30 aprilie si cel nou facut numai prin 6 mai.poate afecta lucrul acesta ca sa nu i se mai acorde indemnizatia de crestere pt copil.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:35, 28 Octombrie 2012
Actiune in instanta pentru drepturile salariale !
1. In perioada de concedii medicale nu primeste salariu ci indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

3. - Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
- Daca nici asa nu plateste atunci va adresati instantei de judecata.

4. Va putea beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece sunt admise si fractiunile de luna in conditiile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical simona_iunie simona_iunie Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca e corect ca un patron sa nu plateasca concediu medical in cazul in care angajatul are contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu medical palltina palltina As dori si eu sa stiu care este procedura pentru plata concediului medical. Nu ma intereseaza cum se face dosar etc ci daca eu trebuie sa astept pana primeste ... (vezi toată discuția)