avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Restituirea onorariului de succes de la avocat la ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Restituirea onorariului de succes de la avocat la client si implicatiile juridice asupra taxelor si a impozitelor

Buna seara stimati forumisti,

As avea si eu o nelamurire referitoare la situatia in care avocatul primeste onorariul de succes mai inainte de a se finaliza procesul si avand in vedere ipoteza in care avocatul trebuie sa restituie onorariul de succes ca urmare a necastigarii procesului.
Precizez faptul ca, onorariul de succes se achita de regula dupa ce se castiga procesul si nu mai inainte de acest moment.

Se stie ca avocatul este obligat de lege sa intocmeasca chitanta fiscala si daca va restitui banii clientului cum va proceda?

In concret se fac doua chitante.O chitanta pentru plata onorariului care nu se restituie indiferent de soarta procesului si si o chitanta reprezentand onorariul de succes care se va restitui daca se pierde procesul?

Am in vedere doua ipoteze posibile:

1.Procesul se termina chiar in luna in care se achita banii de client.
Chitanta presupun ca se poate anula si se incheie un proces – verbal din care sa rezulte faptul ca, clientul si-a primit banii inapoi ( o chitanta de mana).Este corect asa din punct de vedere legal si contabil?

2.Procesul se termina in 3 luni si dupa incheierea anului fiscal.

Problema cu restituirea onorariului de succes, stimati forumisti contabili, este aceea ca baroul percepe o anumita taxa si daca ea se achita la barou avocatul va pierde probabil banii achitati baroului intrucat clientul nu va suporta acest risc.
Practic avocatul va plati o suma de bani care va iesi din patrimoniul sau, o suma care va deveni inexistenta in fapt.
Cum poate proceda avocatul din punct de vedere legal si contabil pentru a acoperi aceasta pierdere?

Daca procesul se finalizeaza dupa incheierea anului fiscal apare si problema cu plata impozitului pe venit catre stat si plata asigurarilor sociale de sanatate.
Cum vedeti rezolvarea legala a acestei probleme juridice contabile?

Va multumesc pentru atentie!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 06:20, 29 Octombrie 2012
Onorariul de succes ar trebui sa se plateasca de catre client si sa se incaseze de catre avocat numai daca "are succes", altfel nu.
Sa presupunem totusi ca s-a platit inainte..., asa cum spuneti.
Pentru orice suma incaseaza avocatul de la clientul sau trebuie sa elibereze o chitanta. Chitanta se inregistreaza in registrul de casa in aceeasi zi si nu se mai poate anula.
Dar pentru orice suma pe care avocatul (si nu numai avocatul, ci orice persoana juridica, persoana fizica autorizata...), asadar pentru orice suma pe care acesta trebuie sa o ramburseze sunt cel putin doua metode:
- se intocmeste de avocat o dispozitie de plata intr-un singur exemplar pe care clientul semnaeza ca a primi banii si-aceasta dispozitie se inregistreaza in registrul de casa scazandu-se din sold suma achitata.
- se vireaza banii in contul bancar al clientului iar extrasul de cont de la banca este documentul justificativ in contabilitate.
Cat priveste fiscalitatea pentru aceste rambursari, chiar daca s-au platit acele procente cand s-au incasat banii de catre avocat, acestea se vor compensa automat deoarece in luna cand se ramburseaza banii, veniturile avocatului sunt mai mici exact cu suma rambursata si procentual vor fi mai mici si taxele de care spuneati. Nu se pierde nimic.
Buna dimineata!

1. Nu este legal. Chitanta se inregistreaza in Registrul de casa in ziua incasarii banilor. Dispozitia de plata sau O.P. sunt documentele cu care se restituie clientului, banii din casierie.V-a explicat mai sus colegul meu @adriantot procedeul.

2. cedo2012 a scris:
Problema cu restituirea onorariului de succes, stimati forumisti contabili, este aceea ca baroul percepe o anumita taxa si daca ea se achita la barou avocatul va pierde probabil banii achitati baroului intrucat clientul nu va suporta acest risc.
Practic avocatul va plati o suma de bani care va iesi din patrimoniul sau, o suma care va deveni inexistenta in fapt.
Cum poate proceda avocatul din punct de vedere legal si contabil pentru a acoperi aceasta pierdere?

Taxa achitata catre barou este justificata de chitanta pe care avocatul o are inregistrata ca plata in Registrul de casa.
In opinia mea, din punct de vedere contabil si fiscal, taxa de barou asupra onorariului de succes restituit, reprezinta o cheltuiala nedeductibila. Onorariul de succes reprezinta pentru avocat o recompensa suplimentara asupra muncii efectiv prestate de catre acesta. Faptul ca procesul a fost pierdut reprezinta tocmai faptul ca avocatul si-a asumat un risc incasand acest onorariu in avans. Este o pierdere pe care in acest caz trebuie sa o suporte. A se vedea in acest sens jurisprudenta CEDO.

Pentru venitul respectiv, in cazul in care restituirea onorariului de succes s-a facut dupa incheierea anului fiscal si depunerea declaratiei 200, se revine asupra acesteia completand declaratia 200 rectificativa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatul nu e obligat sa incheie contract de reprezentare si sa elibereze chitante? prietenulomului prietenulomului Piritii au avut un avocat . Acestia au platit la fiecare infatisare , redactari etc . Acum acestia se pling de faptul ca avocatul nu a eliberat chitante , nu ... (vezi toată discuția)
Taxa de barou irinman irinman Sunt reclamanta intr-un proces civil. Avocatul mi-a cerut o \'taxa de barou\" de 1000 de lei la inceputul actiunii. Dupa prima infatisare, cand s-a amanat ... (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)