Am lucrat legal, cu contract de munca si platirea taxelor, 1 an in Grecia (2007-2008) si 3 ani si jumatate in Irlanda (2008-2012). Am scrisori de referinta care atesta postul pe care am fost angajat si perioada, din partea ambelor firme. As dori sa stiu daca se poate ca aceste perioade sa fie trecute si in cartea de munca a.i sa nu mai apara un gol acolo pentru perioada 2007-2012. Daca este posibil va rog sa imi spuneti cui trebuie sa ma adresez si ce demers/acte trebuie sa intreprind?
In general, perioadele muncite in strainatate nu se inscriu in carnetele de munca. Perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
De la 01.01.2011 s-a abrogat Decretul nr.92/1976 privind carnetul de munca, fapt ce are ac efect ca nu se mai fac inregistrari in acestea.
Din Grecia si din Irlanda va trebui sa obtineti formularul european E207 - Certificat privind cariera de asigurat.
Multumesc pt raspuns. Nu imi este prea clar, daca nu se mai inscriu in cartea de munca, pot fi luate in calcul pt. spor de vechime si pt. pensie?
Cu formularul E207 ce fac mai departe? Unde il depun si in ce scop? Care e finalitatea?
V-am explicat mai sus ca , incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai opereaza in carnetele de munca, iar perioadele lucrate in strainatate nu se opereaza in carnetele de munca.
Formularul E207 il obtineti din Grecia de la oficiul regional sau local al Institutului de Asigurări sociale (IKA).
Formularul E207 il obtineti din Irlanda de la Departamentul Afacerilor Sociale şi Familiei.
1) Unde depun in Romania formularul E207?
2) Daca am inteles corect anii lucrati in UE conteaza pentru pensie, dar nu se iau in calcul pentru acordarea sporului de vechime acum? Pentru ca una e sa apara vechime de 5 ani si alta sa apara vechime de 10 ani. Deci e absurd ca lucram in UE din care facem parte si noi, dar la noi in tara nu sunt recunoscuti acei ani munciti acolo. Din ce imi spuneti dvs. o sa apara ca in perioada 2007-2012 eu nu am muncit (adica am fost somer) cind de fapt am lucrat in UE! Asta vreti sa spuneti?