avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 30% din indemniz.de somaj in cazul angajarii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

30% din indemniz.de somaj in cazul angajarii

un salariat trecut in somaj in luna iulie 2011, mai poate sa beneficieze de suma de 30% cuvenita din indemnizatia de somaj? s-a incadrat in munca la alt angajator in octombrie 2011 si de la agentia de somaj, cand a depus copia CIM-ului, nu i s-a spus de aceasta facilitate.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:37, 29 Octombrie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 40.
(1) Drepturile prevãzute la art. 72 din lege se acordã numai dacã persoanele îndreptãţile vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, în termen de maximum 60 de zile de la data încetãrii dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajãrii, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 10;
b) înştiinţare emisã de angajator privind încadrarea în muncã;
c) actul în baza cãruia au fost încadrate în muncã, în copie;
d) document emis de angajator, din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoana respectivã.

(2) Sumele neîncasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevãzut de lege.


3. De aici reiese ca trebuia sa solicitati cei 30% in termen de 60 de zile de la data angajarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

30% din indemnizatia de somaj - art. 72 din legea nr. 76/2002 dreptaciul dreptaciul 1) In cazul in care ma angajez cu contract de munca pe perioada nedeterminata beneficiez de 30% din indemnizatia de somaj? 2)Ce acte,demersuri trebuie sa ... (vezi toată discuția)
30% din somaj ioanborza ioanborza buna ziua! luna trecuta pe 16 m-am angajat din somaj, si am inteles ca pot beneficia in continuare de o cota de 30% din cuantumul somajului pe a anumita ... (vezi toată discuția)
Somaj costica57 costica57 Buna ziua,Am fost dat in somaj cu data de 1 mai 2016.Pana la 5 mai mi-am gasit un alt loc de munca si mi-am facut angajarea.Pe data de 6 mai am depus dosarul ... (vezi toată discuția)