avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... tatal si indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

tatal si indemnizatia de crestere a copilului

buna ziua!
sotul meu are un pfa din mai 2009 si in ultiile 12 luni a realizat venituri impozabile.are toate platile si impozitele la zi. eu sunt insarcinata si la inceputul lunii ianuarie voi naste. eu nu am lucrat si nu am dreptul la indemnizatie.
intrebari:
-sotul beneficiaza de indemnizatie?
-cand poate depune dosarul?
-cum suspenda pfa si cand?
-daca se intoarce in cateva luni la activitate, poate beneficia de suplimentul de insertie?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristinaxxx , utilizator 14:46, 12 Decembrie 2012
Da, sotul dv poate beneficia de indemnizatie. Daca opteaza pentru varianta de concediu pana la 1 an si se intoarce la munca inainte de implinirea unui an, poate beneficia de suplimentul de insertie. Se vor lua in calcul veniturile declarate la finante pentru stabilirea indemnizatiei.
1. - Deoarece dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) sotul dvs. poate beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.
- Pentru asta trebuie sa suspende activitatea ca PFA incepand cu data cu care solicita CCC.

2. - Daca va opta pentru CCC pana la 1 an si reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Daca va opta pentru CCC pana la 2 ani si reia activitatea dupa ce va implini copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie lunar pana va implini copilul 2 ani.

3. - Dar sotul dvs. poate opta direct pentru stimulentul de insertie (fara sa mai intre in CCC), adica va beneficia si de veniturile din activitatea de PFA si de stimulentul de insertie.
- Pentru asta trebuie sa depuna la Primarie cererea pentru a primi direct stimulentul de insertie, impreuna cu celelalte acte care se cer pentru CCC.

4. Va redau din ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

5. Tot pentru ca dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate sotul poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

6. Actele se depun la Primarie in cel mult 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.

7. - Daca opteaza direct pentru stimulentul de insertie nu mai este nevoie sa suspende activitatea ca PFA.
- Daca vrea sa intre in CCC o perioada atunci merge la Oficiul Registrului Comertului si face cerere pentru suspendarea activitatii ca PFA si inregistreaza aceasta suspendare la Administratia fiscala.
multumesc pentru raspunsuri. dar daca opteaza direct pentru stimulentul de insertie, cat il va primi? 1 an sau 2? ca el nu vrea sa suspende activitatea firmei.
1. Stimulentul de insertie se primeste pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

2. Pe toata perioada cat primeste stimulentul de insertie trebuie sa aiba venituri, asadar nu poate suspenda activitatea firmei.
cat ar trebui sa aiba minim de profit pentru a beneficia de stimulentul de insertie?are un pfa din 2009 si niciodata nu a avut un profit mai mare de 3000 de ron, dar a platit impozit si pe acestia....multumim!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc pentru tata diana_ana_mihaela diana_ana_mihaela Ma intrereseaza si pe mine daca sotul meu poate beneficia de indemnizatia pt cresterea copil si care ar fii suma daca opteaza sa stea un singur an in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil tata pfa catalinaandrei catalinaandrei Buna ziua, Sunt insarcinata si ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii octombrie. In momentul de fata nu realizez venituri, asadar nu indeplinesc conditiile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil catalinhabet catalinhabet Detin o Intreprindere Individuala de 3 ani si primii ani am fost pe pierdere si ultimul an pe profit. Sotia nu este angajata si vreau sa stiu daca pot primi eu ... (vezi toată discuția)