anamariaporojan a scris:
Buna ziua, ma numesc Ana-Maria Porojan si am nevoie de cateva lamuriri.Am fost la McDonald's sa ma angajez,m-au trimis la analize iar dupa 2 saptamani m-au chemat la proba..proba de 3 zile..inainte sa incep proba cu 2 zile m-au chemat sa semnez contractul de munca(pe care nu am apucat sa il citesc deoarece mi-a dat direct toate cele 3 exemplare la ultima pagina) si apoi au zis ca ma asteapta la proba peste 2 zile..(23.10.2010) si am lucrat in proba 3 zile,dupa astea 3 zile(am citit pe net)ca trebuia sa am liber sa stiu daca ma angajeaza sau nu.Ei nu mi-au dat acest liber si m-au chemat la munca,acolo din prima zi au fost persoane care m-au deranjat fizic si moral (prin tipat la mine,impins si apasarea unor butoane care ulterior eu eram acuzata ca apasam) azi am fost sa le spun ca nu voi mai putea lucra la ei ca vreau sa ma duc in alta parte undeva unde imi va fi mai bine,Managerul de acolo deranjat de cererea mea de demisie a spus ca trebuie sa stau in perioada de preaviz altfel imi inchide contractul de munca cu motiv disciplinar si imi va afecta la urmatoarele locuri de munca.Si ca ei au platit analizele mele(eu pot sa le platesc analizele daca mi se cere) le-am spus si de fetele care m-au deranjat si au spus ca nu este un motiv...Am nevoie de ajutor!sunt speriata!Ce mi se poate intampla?este corect ce au facut ei?Contractul de munca nu incepea cu prima zi dupa proba?In prima luna pot renunta la slujba fara preaviz?
Sa o luam pe rand :
1. Pe viitor , te opresti si citesti contractul de munca !
2. Eu nu stiu unde ai citit tu ca dupa perioada de proba trebuie sa primesti liber.
3. Daca te-a trecut cu perioada de proba, atunci ce a spus
vindictive , este corect ! tu poti doar sa faci o notificare scrisa .
4. Daca a trecut perioada de proba, atunci tu iti depui demisia , angajatorul este
OBLIGAT * sa iti primeasca demisia si in cazul in care angajatorul nu renunta la preaviz , atunci tu esti obligata sa lucrezi inca 20 zile lucratoare ( perioada in care tu trebuie sa primesti salariu ).
* - art. 81 alin. 2 Codul Muncii si conform art. 260 alin. 1 lit. n ia amenda daca primeste reclamatie la ITM , amenda e intre 1500 si 3000 lei.
Eventual pui tu frumos o demisie in plic si o trimiti cu confirmare de primire la MC resusre umane.