avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Angajatorul de la jobul part-time ,ma sunat azi si mi-a spus ca trebuie sa incheiem colaborarea noastra intrucat firma nu mai doreste sa tina angajata o persoana care mai are si un alt job.De la inceput angajatorul stia ca sunt angajata si la alta firma si a fost de acord sa muncesc chiar daca mai am si alt job.Poate angajatorul sa iti spuna sa iti dai demisia dupa o zi pe alta pe acest motiv?
Pana in ziua de azi ,angajatorul a profitat mereu de toti angajatii facandui sa lucreze mai multe ore decat cele specificate in contract(in luna octombrie din 80 de ore care ar fi trebuit lucrate ,am lucrat 102) ,iar zilele de sarbatoare legale nu au fost niciodata platite.

Poata dispune concedierea mea angajatorul de la o zi la alta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 29 Octombrie 2012
1. Angajatorul poate sa te concedieze cu respectarea unui preaviz ( nu mai mic de 20 zile lucratoare ) , la care tu poti renunta. Concedierea nu se face prin telefon.
2. Daca tu iti dai demisia nu beneficiezi de somaj, asta daca intrunesti conditiile pentru somaj.
3. Daca angajatorul nu isi respecta partea de contract , trebuia sa ii faceti reclamatie la ITM, daca ati acceptat acum degeaba incercati sa va razbunati.
tarchi
Va poate concedia in orice moment cu acordarea unui preaviz daca incetarea c.i.m se face din motive neimputabile dvs.
Nu doresc sa ma razbun....acest lucru se intampla deoarece am cerut sa imi fie platite aceste ore.Din moment ce eu am muncit mi se pare normal sa fiu platita , nu sa fiu data afara pentru ca am cerut sa imi fie platite orele lucrate suplimentar.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
tarchi, utilizator
Din ce cunosc eu, la CIM cu timp partial este interzisa efectuarea de ore suplimentare(art.105(1) c codul muncii). Demisia este un act unilateral de vointa si nu poate fi impusa de nimeni. Solicitati, in scris si cu comfirmare de primire efectuarea orelor suplimentare. Daca angajatorul are motive temeinice, poate dispune incetarea, in conditiile legii, a CIM. daca solutia aleasa de angajator va nemultumeste puteti sesiza ITM si/sau il actionati in justitie.

Corecta observatia , c.i.m. cu timp partial nu permite efectuarea de ore suplimentare ...Daca se respecta procedura prevazuta de lefe, angajatorul va poate concedia ..

@ Mariralu
Angajatul nu poate renunta la un drept - dreptul la preaviz - ... orice intelegere prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la preaviz daridannah daridannah pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva? (vezi toată discuția)
Codul muncii -demisia la zi andre80andre andre80andre ma intereseaza sa stiu daca pot inainta demisia la zi,cu toate ca in contractul indiv de munca scrie de preaviz 15 zile calendaristice? si ce inseamna 15 zile ... (vezi toată discuția)
Preaviz incetare cim cu acordul partilor? i0n i0n Buna seara. Am o situatie mai delicata in familie. Un angajat al unei societati a fost pus in fata faptului implinit: pe x.06.2013 trebuie sa plece de la locul ... (vezi toată discuția)